< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Újabb kétes győzelem Baján

| Mobile | RSS

Újabb kétes győzelem Baján

2013. október 14. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Bár a megismételt voksolás estéjén a Fidesz újabb jogsértését állapította meg a helyi választási bizottság, a kormánypárt jelöltje nyerte a bajai időközi önkormányzati választást. A Fidesz a kampányban kétszer is megsértette a választási eljárási törvényt, és ízelítőt adott abból, milyen erőszakos nyomulás vár részéről az országra 2014-ben.

A Fidesz jelöltje, Kovács Csaba nyerte a bajai időzközi választást a 32-es szavazókörben, a baloldali ellenzék közös jelöltje, Teket Melinda a második helyre szorult. Tegnap a megismételt voksoláson jóval többen jelentek meg a szavazókörben – valószínűleg a pártok kiterjedt mozgosítása, kampánya hatására -, mint az előző referendumon: a részvételi arány 47 százalékos volt, 470 választásra jogosultból 223-an adták le szavazatukat. A szeptember 22.-i választáson viszont mindössze 38,2 százalékos volt a megjelentek aránya.

Mint arról beszámoltunk, tegnap azért kellett megismételni az időközi önkormányzati képviselőválasztást a bajai 3-as számú választókörzet 32-es szavazókörében, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapította: a voksolás során kampánycsendsértés történt, ugyanis a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra. A többségében kormánypárti delegáltakból álló helyi (majd később a területi) választási bizottság is elutasította az erről szóló kifogást, pedig az ellenzék az esetet egy videofelvétellel, majd egy hangfelvétellel is bizonyítani tudta.

Bár a láncszavazás tényét nem sikerült bebizonyítani, az a szavazóköri adatokból (lásd táblázatunkat) egyértelműen kiderül, hogy a 32-es körben a szervezett utaztatás jelentősen befolyásolta a végeredményt, itt fordult meg ugyanis a választás. Csak itt előzte meg kiugró mértékben a Fidesz-KDNP jelöltje, a biztonsági őrként dolgozó Kovács Csaba a baloldali összefogás indulóját, Teket Melindát. A többi szavazókörben alig 4-20 szavazatnyi különbség volt a két induló között, annak ellenére, hogy az előző önkormányzati választások eredményeiből látszik: Baja “nem kifejezetten” baloldali választókörzet, a jobboldal eddig mindig be tudta “húzni” a területet.

Testközelből
Szürreális. Ez a szó hangzott el legtöbbször a médiamunkások szájából vasárnap a bajai megismételt időközi választáson. Pedig ez maga a valóság, a szikár realitás. Azt, hogy szemérmetlen módon három kocsiból is videóznak bennünket is a “lelkes egyetemisták”, szinte a napi rutin ocsmányságának tekintettük.
Elképesztőbb valóságot hozott azonban Szepessy Zsolt volt monoki polgármester, az Összefogás Párt elnökének akciója. Bár a bajai helyi választási bizottság pénteken megtiltotta a választókör előtti gulyásfőzést és osztást, azt vasárnap mégis megtartották. Szepessy volt monoki polgármester, az Összefogás Párt elnöke a szavazókör közelében számos aktivistával, és “egy nemzeti gulyáságyúval” vonult fel. Állításuk – és molinóik – szerint “A választási csodafegyver a nemzeti gulyáságyú”. Ezért 400 adag bográcsgulyás szétosztásával demonstrálják, mi is a választási csalás.
A választási bizottság úgy vélte, hogy az Összefogás Párt nevének szerepeltetése megtévesztheti a választópolgárt, hiszen a baloldali Teket Melinda az Összefogás Bajáért Egyesület jelöltje, őt támogatják a demokratikus ellenzéki pártok is. A baloldal tiltakozott, és elhatárolódott az ételosztásól.
A hatóságok – a jegyző, a rendőrség – nem szereztek érvényt a tiltásnak, sőt, a rendezvényt a város “rendbiztosai” felügyelték. Megjelent a helyszínen a tisztiorvosi szolgálat, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági szervezet ellenőri csoportja is, majd távoztak. Vasárnap délután 3-kor összeült a helyi választási bizottság, és ismét hasonló döntést hozott, mint korábban. Úgy tudjuk, az Összefogás Párt szombaton este tízkor nyújtotta be fellebbezését a pénteki döntés ellen, a vasárnapi határozat ellen pedig keddig van határideje a pártnak. Nem tudni, milyen hatása lesz a felsőbb fórumok döntésének, de helyben sem a bal-, sem a jobboldal nem zárja ki, hogy harmadszorra is ki kell majd írni a szavazást a “gerillaakció” miatt.
Vasárnap “szerencsétlen véletlennek” nevezte a helyi roma önkormányzat vezetője a szombati ingyensörös esti rendezvényt a közösségi házukban. A “véletlen” az volt, hogy három tagjuknak épp most volt esedékes a “születésnapi megemlékezése”, melyen ingyen lépett fel Zámbó Krisztián és Fásy Ádám. Ennek semmi köze nem volt a kampányhoz – szögezte le Horváth Szilveszter elnök.

Emiatt nem is adta könnyen a körzetet a kormánypárt: a megismételt választást megelőző napokban a Fidesz újra megsértette a választási eljárási törvényt. A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság múlt heti, másodfokú határozata szerint a bajai kampányban a településen köröző, Fidesz-KDNP-s kampányautókról lejátszott hangfelvétel – amely az ellenzék jelöltjét, Teket Melindát gyűlöltetkeltőnek minősíti – alkalmas arra, hogy sértse a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségi alapelvet.

Az indoklás szerint “a választópolgárok szemében ez a közlés a jelöltre nézve hátrányos, őt rossz színben tünteti fel, rontja választási esélyeit anélkül, hogy magát a közlést tényekkel alátámasztaná”. Érdekesség, hogy első fokon a helyi választási bizottság még nem talált semmi kivetnivalót ebben a módszerben. Lapzártánk idején ráadásul a Fidesz újabb jogsértését állapította meg a helyi választási bizottság: a testület szerint a kormánypárt október 11.-i közleményében – amelyben egyebek közt erőszakkal és rasszizmussal vádolta az ellenzéket – egy valótlan tartalmú, valamint egy olyan állítás is szerepelt, amely a jelölőszervezetek rossz hírét keltheti, ezáltal jelöltjük esélyeit csökkentheti.

Látva Baja polgármesterének, a fideszes Zsigó Róbertnek az országos szóvivői tevékenységét, azt lehet mondani, ez a polgármester az, aki nemcsak csal, hanem hazudik is – mondta szombaton Mesterházy Attila a bajai választókörzetben, az Együtt-PM vezetőjével, Bajnai Gordonnal tartott közös kampánysétája előtt. Az MSZP elnök-frakcióvezetője kiemelte: ez szégyen, mert Baja városa többet érdemelne. A pártelnök szerint éppen ezért tartják nagyon fontosnak, hogy Teket Melinda, a demokratikus ellenzék közös jelöltje elindult, és részt vett ebben a kampányban. Még a voksolás előtt úgy fogalmazott: “ha ő megnyeri ezt a választást, akkor egy egészen új hang, egy egészen új politikai kultúra tud bekerülni a város önkormányzatába”.

Mesterházy – Bajnai Gordonnal együtt – azt kérte Teket Melindától, hogy ne pártpolitikát, hanem a bajai emberek, a körzetben élő emberek érdekét tekintse legfontosabbnak, ha bekerül az önkormányzatba. Az Együtt-PM vezetője ezután úgy fogalmazott: “mostantól mindenhol számítani kell arra, hogy megfigyelik, megpróbálják megfélemlíteni azokat, akik a Fidesz hatalmával szemben demokratikus úton akarnak fellépni. Bajáról az egész országnak üzent a Fidesz arról, hogyan képzeli a következő választásokat, hogy minden áron meg akarja tartani a hatalmát” – tette hozzá Bajnai.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 132 megnézve, 1 alkalommal mai nap |