< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nem vették nyilvántartásba a baloldali indulót Békéscsabán

| Mobile | RSS

Nem vették nyilvántartásba a baloldali indulót Békéscsabán

2013. október 15. | hozzászólás | Közélet

Az MSZP, az Együtt 2014, a PM, a DK és a Liberálisok – Magyar Liberális Párt közös jelöltet akart állítani, de a bíróság nem vette nyilvántartásba.

Nem vették nyilvántartásba azt a képviselőjelöltet, aki a november 10-eibékéscsabai időközi önkormányzati választáson öt párt közös jelöltjeként indulna. A helyi választási bizottság vasárnap a PM nyilvántartásba vételét utasította el, és ezzel a közös jelölt nyilvántartásba vétele is meghiúsult – tájékoztatta a helyi választási bizottság elnöke hétfőn az MTI-t.

A békéscsabai időközi választáson az MSZP, az Együtt 2014, a PM, a DK és a Liberálisok – Magyar Liberális Párt közös jelöltet akart állítani.

Gojdárné Balázs Katalin elmondta, a PM a jelölő szervezetkénti nyilvántartási kérelmében nem a törvényi előírások szerint igazolta működését. A PM közjegyző által hitelesített, nem jogerős bírósági működési másolatot csatolt beadványához. A jogszabályok szerint azonban olyan működési igazolás kell, amelyet a választás kiírásának napját követő harminc munkanapon belül – ebben az esetben október 10-éig – állított ki a bíróság.

A helyi választási bizottság elutasította a közös jelölt, Kovács Katalin kérelmét is emiatt. A törvény szerint ugyanis ha több szervezet állít egy jelöltet, akkor a választás szempontjából egy szervezetként kell kezelni őket. Ha egyiküknek szabálytalan a beadványa, a közös jelölt kérelmét is el kell utasítani – magyarázta.

A bizottság elnöke elmondta, a jelöltállítási kérelmek és a jelölő szelvények leadási határideje október 11-én, pénteken 16 órakor járt le. Az öt párt és a közös jelölt pénteken 15 óra 30 perckor egyszerre nyújtotta be jelölési kérelmeit és az ajánlócédulákat a helyi választási irodához.

A dokumentumok hiányossága miatt a vasárnap 15 órakor ült össze a helyi választási bizottság és hozta meg a döntéseket. Az érintettek a Békés megyei területi Választási Irodához fordulnak jogorvoslatért, elutasítás esetén pedig a területileg illetékes bíróság dönthet. A választásokra az 1997-es törvény vonatkozik, az új választójogi törvény 2014. január 1-jén lép életbe – tette hozzá Gojdárné Balázs Katalin.

Békéscsabán november 10-én az ötös számú egyéni választókerültben tartanak időközi önkormányzati képviselő-választást Köles István (Fidesz-KDNP) képviselő halála miatt.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: