< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Magyarország az 54. Világszerte közel 30 millió ember él rabszolgasorban

| Mobile | RSS

Magyarország az 54. Világszerte közel 30 millió ember él rabszolgasorban

2013. október 17. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Magyarország az 54.
Világszerte közel 30 millió ember él rabszolgasorban

Az abszolút számokat tekintve Indiát Kína követi 3 millió és Pakisztán 2,1 millió “rabszolgával”.

Ennyi Leia hercegnő között bárki hamar elcsábulna

Világszerte mintegy 29,8 millió ember kényszerül arra, hogy rabszolgaként éljen – olvasható a Walk Free nevű ausztrál alapítvány csütörtökön közzétett tanulmányában.

A 162 országot vizsgáló jelentés a modern rabszolgaság számos formáját megemlíti, így az emberkereskedelem, a kényszermunka, az adósrabszolgaság, a kényszerházasság és a gyermekekkel való visszaélés a fegyveres konfliktusok idején ugyancsak a cselekvési szabadság hiányából adódó kizsákmányolás kategóriájába tartozik. A tanulmány szerint modern rabszolgaság áldozata, akit megfosztanak a szabadságától, mások tulajdonaként tekintenek rá, tehát elcserélhető, eladható vagy éppen elpusztítható.

A Global Slavery Index 2013 című jelentés szerint a nyugat-afrikai Mauritániában a legrosszabb a helyzet, ugyanis az ország népességéhez képest ott a legnagyobb az életüket rabszolgaként tengetők aránya. Az abszolút adatokat tekintve Indiában a legmagasabb a rabszolgasorban élők száma, mintegy 14 millió ember.

Magyarország, Csehországgal megosztva az 54. helyen áll a “rabszolgatartó” országok népességre kivetített globális listáján az index szerint 34-38 ezer rabszolgasorban élő személlyel. A környező, illetve térségbeli országok közül Ausztria a 150. helyre, Szlovákia és Lengyelországa egyaránt a 61. helyre, Bulgária az 56. helyre került.

Az első helyen álló Mauritániában a szolgaság intézménye mélyen gyökerezik a társadalomban: a “rabszolgatartók” utódai ugyanúgy megöröklik a tulajdonukban lévő családokat, mint más vagyontárgyakat, a szolgasorban élők gyermekei pedig ugyanúgy kizsákmányoltak maradnak.

A népességhez viszonyított ranglista második helyén Haiti áll, a harmadik helyet pedig Pakisztán foglalja el, míg az abszolút számokat tekintve Indiát Kína követi 3 millió és Pakisztán 2,1 millió “rabszolgával”. Azonban nem csupán ázsiai és afrikai országok találhatóak a listák első harmadában, a 3,5 millió főt számláló Moldova a hatodik a népességükhöz viszonyítva legtöbb rabszolgát tartó országok rangsorában, Oroszország pedig a népességre kivetítve félmillió “rabszolgával” a tizedik helyen áll a listán.

A Walk Free nevű alapítványt Andrew Forrest ausztrál, nyersanyagokkal foglalkozó üzletember alapította néhány hónappal ezelőtt. A kezdeményezés célja a modern rabszolgaság felszámolása. A csütörtökön közzétett tanulmány egyik társszerzője Kevin Bales amerikai szociológus és antropológus, aki évek óta a rabszolgaságot kutatja.

A Global Slavery Index 2013 adatait a kutatók az emberkereskedelem, a gyermekek és fiatalkorúak körében tapasztalható házasodási arányok, valamint az UNICEF, kormányzati és civil szervezetek jelentései és nyilvános statisztikák alapján állították össze.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 216 megnézve, 1 alkalommal mai nap |