< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 30 ország közösen fog megemlékezni az I. világháborúró

| Mobile | RSS

30 ország közösen fog megemlékezni az I. világháborúró

Mintegy harminc, az I. világháborúban (1914-1918) részt vett ország képviselője abban egyezett meg pénteken Párizsban, hogy összehangolja a 100. évforduló alkalmából jövőre kezdődő megemlékezéseit.

Első világháborús sírhelyek Angliában

Tájékoztatása szerint az illetékes minisztériumok képviselői megegyeztek abban, hogy az együttműködéssel kiemelt jelentőséget adnak majd a programsorozatnak.

“Ez az első alkalom, hogy világszintű megemlékezési ciklust tudunk rendezni” – hívta fel a figyelmet a francia miniszter.

Az egyeztetésen Dél-Afrikától Törökországig öt kontinens képviselői vettek rész. “Meg kell mutatni, hogy meg tudjuk haladni azt, ami néha konfliktust okoz köztünk, és képesek vagyunk a tolerancia üzenetét hirdetni” – tette hozzá Kader Arif, aki arra kérte a részt vevő államokat, hogy kerüljék el a rivalizálást programjaikkal a nemzetközi szinten.

A megemlékezések legfőbb helyszínei Franciaországban és Belgiumban, a legfőbb csaták helyszínein lesznek, de minden ország külön is megemlékezik a centenáriumról saját történelme szerint.

“A résztvevők megegyeztek a széles közvéleménynek szánt közös üzenetekben, különös tekintettel a partnerországok fiatalabb generációi felé” – olvasható a francia minisztérium közleményében.

Franciaországban a megemlékezések csúcspontja 2014. július 14-én lesz, amikor a hagyományos párizsi katonai díszszemlére az I. világháborúban érintett mind a 72 nemzet képviselői meghívást kapnak.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 207 megnézve, 1 alkalommal mai nap |