< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Drónok Számszerűsítették az “embertelen” gyilkosságokat

| Mobile | RSS

Drónok Számszerűsítették az “embertelen” gyilkosságokat

Pakisztán megerősítette, hogy az elmúlt évtizedben mintegy 2200 emberrel végeztek az országban drónok, azaz amerikai pilóta nélküli repülőgépek csapásai, s közülük legalább 400-an civilek voltak.

A drónok háborús használatának a kérdésével az ENSZ kezdett foglalkozni, és egy pénteki jelentés szerint Afganisztánban, Pakisztánban és Jemenben eddig több mint 450 civil áldozatuk volt. A vizsgálattal megbízott Ben Emmerson, az ENSZ terrorizmus elleni harccal és emberi jogokkal foglalkozó jelentéstevője felszólította az Egyesült Államok kormányát, hogy hozza nyilvánosságra, hány civil vesztette életét az ilyen támadásokban.

„Valószínűleg nem harcosok”

Pakisztán a maga részéről megerősítette az ENSZ adatait. A külügyminisztérium közölte Emmersonnal, hogy a feljegyzések szerint eddig legalább 330 dróntámadást volt az Afganisztánnal határos törzsi területen. A 400 biztos civil áldozaton felül további 200 esetben „valószínűleg nem harcosok” haltak meg. A súlyos sebesültek száma 600 rúg 2004 óta.

A törzsi területek sajtójelentéseit figyelő szervezetek 2012-ben és 2013 első félévében „jelentős csökkenést” állapítottak meg az ilyen támadások számában. Barack Obama amerikai elnök idén májusban utasítást adott, hogy a drónok bevetése előtt majdnem teljesen biztosnak kell lenni, hogy nem lesz civil áldozat.

Washington elismeri a jemeni és a pakisztáni drónprogram létezését, de az egyes műveletekről nem ad információt, és számokat sem közöl. Az akciókért a Pentagon és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) felel. A közelmúltban pilóta nélküli repülőgép végzett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni szárnyának vezetőjével.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 199 megnézve, 1 alkalommal mai nap |