< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lavina sodorta el a magyar expedíció

| Mobile | RSS

Lavina sodorta el a magyar expedíció

Október 14-én délután a magyar Ama Dablam-expedíció tagjait 5200 méter magasságban elsodorta és maga alá temette egy lavina – olvasható az expedíció internetes oldalán.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

A magyar csapatnak, Szlankó Zoltánnak, Demény Gábornak és Horváth Csabának sikerült magukat kiásni és majdnem mindenkit kimenteni. Az este beálltával, illetve végkimerültségükben a keresést fel kellett adniuk, így sajnos a hó alatt maradt három ember: Paldet, a szakácsuk, Ram, egy fiatal teherhordó, valamint a szálláshely üzemeltetője. A hegyen töltött két éjszaka után helikopter hozta le őket Luklába, majd Katmanduba.

Most már mindhárman jól vannak, kisebb sérüléseket szenvedtek csupán, a felszerelésük viszont teljes egészében megsemmisült.
Így nézett ki Szlankóék menedéksátra belülről a tragédia előtt

Az expedíciót nem folytatják, hazatérnek Budapestre – írja a 4bakancs.com.

Az Ama Dablam-expedíció

Az expedíció szeptember 27-én, pénteken indult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Isztambulon keresztül Nepálba, és 39 naposra tervezték a távollétet. Első, akklimatizációs túra gyanánt október 10-én egy kisebb trekking csapattal a 6476 méter magas Mera Peaket mászták meg, majd az Everest alaptábor körül tettek rövidebb túrákat. Október végére tervezték a csúcsra feljutást a délnyugati gerincen, melyre igen rövid idő, 8 nap állt rendelkezésükre.
A hegy

Az Ama Dablam első megmászása 1961. március 13-án történt. Mike Gill, Barry Bishop, Mike Ward és Wally Romanes mászók jártak sikerrel a délnyugati gerincen.

Egy magyar próbálkozás volt 2008-ban, de a nehéz körülmények nem tették lehetővé, hogy 6100 méter fölé jussanak.

A hegy nem túl magas, de csak és kizárólag nehéz útvonala van, és gyakran komoly jégtakaró fedi, így megmászásához igazi mászótudás és tapasztalat szükséges.
A csúcstámadástól a kórházig

Október 12.: a csapat 12 főből állt és az Amphulapcha-hágó felé vette az irányt.

Október 13.: elérték az 5200 méteres magasságot, ahol a látótávolság lecsökkent 100-150 méterre, és már 10 centiméretes volt a hó.

Október 14.: a hó magassága elérte az egy métert, így csapdába esett a csapat. Dél körül egy lavina elsöpörte a menedéket adó házat. A magyarok megmenekültek, de az expedíció szakácsa, egy teherhordó és a házban dolgozó ember a hó alatt maradt.

Október 15.: délutánra elállt a hatvan órája tartó havazás, de a csapat segítségére induló helikopter a rossz repülési viszonyok miatt nem tudott útra kelni.

Október 16.: megérkezett a helikopter, és délután egy katmandui kórházba szállították a csapat tagjait

forrás:mno.hu

Leave a Reply 209 megnézve, 1 alkalommal mai nap |