< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Matolcsy, a látnok

| Mobile | RSS

Matolcsy, a látnok

2013. október 19. | hozzászólás | Közélet

A magyar gazdaság egyik rákfenéje – mondják a szakértők és a vállalatvezetők – a kormányzat hitelességi problémája. Megpróbáltunk utána járni, miért alakulhatott ez ki, miközben a közvélemény-kutatások adati alapján úgy tűnik: a lakosság jelentős része még mindig hitelesnek látja a Fideszt.

Az üzleti élet – multik és magyar vállalkozások egyaránt – egyebek mellett a kiszámíthatatlan gazdasági irányítást, az ad hoc módon való törvényhozást és a kabinet hitelességi deficitjét szokták felsorolni, mint a GDP-növekedés legnagyobb gátjait. Most csupán az utolsó kérdést igyekszünk körbejárni. Orbán Viktor többször is egyértelművé tette: jobb kezének tekinti Matolcsy Györgyöt, teljes és rendíthetetlen benne a bizalma. Így a kormányalakításkor neki is adta a korábbi pénzügyminiszteri széket, amelyet csúcstárcává turbózva, a magyar gazdaság legfontosabb szervezetévé tett.

A gazdasági minisztérium élén Matolcsy György számot adott széles ismeretanyagáról és sokrétű érdeklődési köreiről. Hallottunk tőle előadást az ősmagyarok agyműtétjeiről épp úgy, mint a szexuális vágyat felkeltő egykulcsos adórendszerről és a japán-magyar rokonságot megalapozó, piros popsi-pöttyökről. Minthogy azt reméljük, mindez nem befolyásolta a gazdasági életet, a miniszter – aki olyan jól végezte a dolgát, hogy a független jegybank élére röpítette a szerencse – növekedésről szóló jóslatait tekintjük inkább át.

Már gazdasági miniszterként, 2010. június 17-én találta azt nyilatkozni: “Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet”, ma már tudjuk, ez a jóslat véletlenül nem vált be. Sőt, igazság szerint épp az ellenkezője igaz, egyre jobban lemaradunk a régiós versenytársaktól, nem csupán a GDP-növekedésben, de a versenyképességi rangsorban is. Egyedül a külső finanszírozási igényünk – vagyis a hitelszükségletünk – emelkedik ki toronymagasan a szomszédos államok átlagából.

Nem sokkal az előző nyilatkozat után, szeptember 17-én nem állított kevesebbet a tárcafő, minthogy: “2013-ra, 2014-re elérhető a 7 százalékos gazdasági növekedés.” El, de sajnos nem Magyarországon. Idén még a kormányzati, vagyis legoptimistább számítások szerint is csak az 1 százalékos bővülést érjük el, míg a szakemberek legfeljebb 0,5 százalékos bővülést tartanak realitásnak.

Itt jegyezzük meg: a citált két nyilatkozat nem a kampányban hangzott el, hanem a kormányra kerülés után 3-6 hónappal. Vagyis arra sem hivatkozhat az unortodoxia atyja, hogy nem ismerte pontosan az államháztartás vagy a költségvetés helyzetét. Ha feltételezzük, hogy rendszeresen bejárt a munkahelyére, tudta, milyen örökséget kapott a Bajnai-kormánytól, akkor arra a következtetésre kell jutnunk: 2010 elején-közepén még nagyon pozitívnak tűnt a Fidesz számára a magyar gazdaság helyzete. A kormányváltás-kori állapotok úgy váltak egyre rosszabbá – a kommunikációban -, ahogy távolodtunk az időponttól és vált egyre egyértelműbbé: bármit ígérnek, nem tudják betartani.

Matolcsy 2011-re – talán épp a fentebb ismertetett logika miatt – már visszavett az optimizmusából, hisz március elsején kijelentette: “A Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel megalapozható egy 4-6 százalék közötti gazdasági növekedés.” Tegyük hozzá: 2010-ben, még Bajnai Gordon által összeállított költségvetéssel, 1,1 százalékos GDP-bővülést sikerült elérni. A gazdaság feje áprilisban már “csak” azt mondta: “Magyarország két gazdasági növekedési pályával számol a konvergencia-tervben. Van egy nagyon óvatos, nagyon konzervatív, ami azzal számol, hogy sok a bizonytalanság az eurózónában és a világban. Ez 3-4 százalékos növekedési sávot vázol fel.” A valóság némileg eltért ettől: 2011-ben 1,6 százalékos lett a növekmény, bár tegyük hozzá, ez az az év, amikor 3000 milliárddal lett gazdagabb az állam és lettek szegényebbek a korábbi magán-nyugdíjpénztári tagok.

Nem kellett sok idő, hogy Matolcsy belássa, vissza kell venni az ábrándozásokból és újra a realitás talaján kell állni. Ezért hát 2011. szeptember 16-án bejelentette: “1,5 százalékos növekedés várható 2012-ben, nem lesz recesszió.” Ezúttal azt kell mondjuk, a miniszter majdnem eltalálta a számot. De egy évvel később még lejjebb adott a vágyaiból, 2012. június 22-én kijelentette: “Magyarország ebben az évben stagnál.” A Matolcsyn kívüli valóságban tavaly 1,7 százalékos recesszióval nézett szembe az ország. (Az már csak hab a tortán, hogy még 2013. februárjában sem sikerült eltalálnia a visszaesés valódi mértékét, még ekkor is csak 1,5 százalékra taksálta a zuhanást.)

Matolcsy György ma, Orbán Viktor jóvoltából, az egyik legfontosabb gazdasági intézményt, a Magyar Nemzeti Bankot vezeti. E szervezet felelőssége a forint árfolyam-stabilitásának megteremtése, az infláció kézben tartása, a bankszektor működőképességének megőrzése, sőt, mára a pénzintézetek felügyeleti szerve is az MNB. Mindez sajnos nem a magyar gazdasági irányítás hitelességének irányába hat.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 206 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: