< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Fekete leves

| Mobile | RSS

Fekete leves

2013. október 24. | 3 hozzászólás | Nav

Stróman cégek nevében működtettek kecskeméti gyanúsítottak csárdákat és pizzériát. Az adófizetés alól kibúvó férfit és két társát a NAV pénzügyi nyomozói őrizetbe vették, majd a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Egy 45 éves férfi Kecskeméten egy csárdát és egy pizzériát, Budapesten pedig egy csárdát irányított. A működtetésben segítette őt 64 éves édesanyja és 43 éves kecskeméti társa. Az üzemeltetéshez olyan gazdasági társaságokat használtak fel, melyek nem az ő nevükön szerepeltek, hanem ügyvezetőként csak névleg feltüntetett strómanokat jegyeztettek be.

A fiktív cégek ezt követően benyújtottak adóbevallást, mellyel azt a látszatot keltették, mintha működnének, azonban adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek soha nem tettek eleget.

A köztartozást felhalmozó gazdasági társaságok helyett mindig újabb gazdasági társaságot vontak be a bűncselekmény megvalósításába. A tartozással rendelkező cégek ellen végrehajtási eljárás indult, mely nem vezettet eredményre, mivel a fiktív cégek vagyonnal nem rendelkeztek.
A nyomozás adatai szerint a csárdákat és a pizzériát üzemeltető férfi célja az volt, hogy az üzemeltetésből befolyó bevételhez az adófizetés megkerülésével jusson hozzá.

A NAV pénzügyi nyomozói összehangolt akcióban, egy időpontban 20 helyen tartottak házkutatást, köztük a gyanúsított férfi lakásában is, ahol az ágy matraca alól is bizonyítékként felhasználható iratok kerültek elő.

Az állami költségvetést ért 310 millió forintos kár megtérülése érdekében közel 30 ingatlant, gépjárműveket és készpénzt foglaltak le.

A pénzügyi nyomozók a bűncselekményt megvalósító férfit és további 10 főt gyanúsítottként hallgattak ki, majd őt, édesanyját és a 43 éves nőt őrizetbe vették.

A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfi akár 15 év szabadságvesztésre is számíthat.

Barnáné Horváth Melinda
sajtóreferens

Leave a Reply 974 megnézve, 3 alkalommal mai nap |
Tags: