< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Die Welt: A magyar zsidógyűlölőknek nem volt szükségük Hitlerre

| Mobile | RSS

Die Welt: A magyar zsidógyűlölőknek nem volt szükségük Hitlerre

2013. október 27. | hozzászólás | Kultúra

Die Welt: A magyar zsidógyűlölőknek nem volt szükségük Hitlerre

A magyar zsidógyűlölőknek a 30-as években nem volt szükségük Hitlerre, az antiszemitizmus tőkellenes mozgalomként indult, és ilyen okokból utálta a németeket is – állítja legújabb könyvében Ungváry Krisztián, akit Boris Kálnoky interjúvolt meg a Die Welt-ben.
Mint a szerző rámutatott, a holokauszt tetteseinek mozgatórugója nem volt ésszerűtlen, de még csak nem is különleges, ám a tragédia megismétlődhet.

„A Horthy-rendszer mérlege“ most jelent meg németül, egyik fő eleme, hogy annak idején a kapitalista átalakulás szinte kizárólag a zsidókhoz és a németekhez kötődött, ezért a korai kapitalizmus kedvezőtlen következményei elleni tiltakozás gyűlöletté vált a zsidókkal, de a németekkel szemben is. Mindkettő főleg a gazdaságban működött, miközben a magyar elit maradt az államigazgatásban és a hadseregben. Viszont ez egy idő után a vagyon egyenlőtlen elosztásához és hoppon maradtak részéről lázongáshoz vezetett. Főleg mert sokakból hiányzott az intelligencia, hogy rájöjjön: aki a hitelt adja, az nem mind zsidó, ezzel együtt éppen a körülmények miatt nehéz volt nem rasszistává válni.

Mindazonáltal az összefüggés hiányát felismerni ma sem könnyű az átlagember számára. Ungváry arra is rámutat, hogy a náciknak 1938-tól nem volt közük a zsidótörvényekhez, az elnyomást a társadalom követelte, csak ezt nem ismeri el a tudományos-népszerű irodalom, hát még a politika.

Mindenesetre a háború után a svábok kitelepítése ugyanazokból a gyökerekből táplálkozott, mint a zsidók deportálása, bár a két csoport sorsa teljes mértékben különbözött. A tettesek számára azonban mindegy volt, hová mennek ezek az emberek: nekik az számított, hogy a vagyonuk itt maradt.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 196 megnézve, 1 alkalommal mai nap |