< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Székelyek menete – Elindult a budapesti szimpátiamenet

| Mobile | RSS

Székelyek menete – Elindult a budapesti szimpátiamenet

2013. október 27. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Elindult a budapesti Hősök teréről az a szimpátiamenet, amelyet a Civil Összefogás Fórum és a Székelyföldért Társaság kezdeményezett a Székelyek nagy menetelésének, a székelyföldi autonómia támogatásának kivívására.
A magyar fővárosban szervezett békés demonstrációt egy időben tartják a székelyföldivel, ahol a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére a két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, egyúttal Székelyföld területi autonómiáját követelve. Az SZNT, akárcsak a többi romániai magyar politikai szervezet, nem ért egyet azzal, hogy a bukaresti kormány egy román többségű közigazgatási régióba akarja besorolni a magyarok által többségben lakott székelyföldi megyéket – írja a hirado.hu.

A gyülekező

A tömeg délelőtt fél 11 körül a Hősök tere körülbelül egynegyedét foglalta el. A téren állók legtöbben magyar és székely zászlók alatt várakoztak, sokan a településük nevét viselő táblákat is magukkal hoztak, többen népviseletben jelentek meg. A gyülekezők között egyaránt voltak idősebbek és fiatalabbak, számos gyerekes családot is látni lehetett.

Több motoros szervezet tagjai is a térre érkeztek.

Többen műanyag vödrökben százforintosokat gyűjtöttek, hogy tudni lehessen, hányan vettek részt a rendezvényen.

Elindult a menet

A 11 óra után néhány perccel a Hősök teréről elindult menet elején egy „Területi autonómiát Székelyföldnek” feliratú molinót visznek, amelyet mások mellett Bayer Zsolt újságíró és Csizmadia László, a CÖF egyik alapítója tart kifeszítve.

A menetet, amely a Dózsa György út jobb oldalán indult el a román követség irányába, egy nemzeti színű és székely zászlókkal feldíszített, régi Csepel teherautó vezet fel. A plató oldalán lévő molinón az olvasható: „Magyarok! Veszélyben a székelyek!”

Amikor a tömeg eleje elérte a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződését, a menet vége akkor hagyta el a Hősök terét. Csizmadia László az MTI érdeklődésére tízezres nagyságrendűre becsülte a résztvevők számát.

Eközben a felvezető autóról folyamatosan népzene szól, az út mellett állók közül pedig többen is tapssal, zászlólengetéssel lelkesítik a felvonulókat.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 250 megnézve, 1 alkalommal mai nap |