< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Magyarország határozottan kiáll az emberi jogok védelme, így a magánszféra védelme mellett is

| Mobile | RSS

Magyarország határozottan kiáll az emberi jogok védelme, így a magánszféra védelme mellett is

Aggasztónak tartjuk azokat az információkat, amelyek a lehallgató-átjátszó állomásokról szólnak, és elvárjuk, hogy az Egyesült Államok, a korábban a nagykövetétől kérteknek megfelelően, mihamarább tisztázza a helyzetet, magyarázatot adjon a történtekre. Közlemény.

A téma Martonyi János külügyminiszter és Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár holnapi tárgyalásának témái között is szerepel. Az úgynevezett lehallgatási ügy mindemellett túlnőtt a kétoldalú kapcsolatokon, a megoldást európai uniós és más fórumokon is keressük a helyzet orvoslására.

Az EU állam- és kormányfő hitet tettek a transzatlanti együttműködés és a terrorizmus elleni harc fontossága mellett 2013. október 25-i tanácskozásukon, ugyanakkor rámutattak, hogy a bizalomhiány alááshatja a közös munka hatékonyságát. A közösség vezetői tudomásul vették azt a német-francia kezdeményezést, amely tárgyalásokat kezdeményezne azzal a céllal, hogy még az év vége előtt megállapodás szülessen a titkosszolgálati együttműködésről az Egyesült Államokkal. Ez a kezdeményezés a többi tagállam számára is nyitott, Magyarország a csatlakozásról később, a konkrét javaslatok ismeretében fog dönteni.

Az uniós együttműködésen túl az Emberi Jogi Tanács, valamint az ENSZ Közgyűlés keretein belül is részt veszünk azokban a folyamatokban, amelyek megoldáshoz vezethetnek.

Genfben júliusban csatlakoztunk ahhoz a német kezdeményezéshez, amely a magánszféra védelme érdekében szorgalmazta egy kiegészítő jegyzőkönyv megalkotását a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya 17. cikkéhez. New Yorkban – a német kezdeményezés folytatásaként – Németország és Brazília közgyűlési határozattervezetet kezdeményezett a magánszféra védelméről. Az erről szóló szűk körű egyeztetőre Magyarországot is meghívták.

(Külügyminisztérium)

Leave a Reply 177 megnézve, 1 alkalommal mai nap |