< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Brüsszel megkegyelmez Orbánnak?

| Mobile | RSS

Brüsszel megkegyelmez Orbánnak?

Uniós források szerint a november 5-i ország-jelentésben Brüsszel megkegyelmez a magyar kormánynak és nem kezdeményezi a túlzottdeficit-eljárás újrakezdését. Mindez inkább politikai döntés, semmint gazdasági, hiszen idén is kérdéses a 3 százalék alatti hiány tartása, akárcsak jövőre.

November 5-én hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság a tagállamok 2013-2015 közötti gazdasági pályájáról szóló előrejelzését. Ez az anyag alapozza meg általában a későbbiekben aktivizált túlzottdeficit-eljárás megkezdését. Ezúttal a magyar kormány joggal tart a brüsszeli véleményektől, mivel egy elszámolási vitán múlik: idén képesek leszünk-e tartani a 3 százalék alatti hiánycélt. Brüsszel azonban az eljárást, amely alól nyár elején engedte ki Magyarországot, minden esetben csak lezárt gazdasági évet követően határoz, vagyis most a 2012-es adatokat veheti csupán alapul, amelyek megfeleltek a kritériumoknak, így nem kell tartania Orbán Viktor kormányának az EDP újraindításától.

Bizottsági források szerint számos arra utaló jel van, hogy Brüsszel nincs “harapós” kedvében, ami az általános uniós és a magyar államháztartási helyzetre is vonatkoztatható. BruxInfó portálnak nyilatkozó forrás szerint nincs igazából olyan politikai indíttatás, hogy “a billegő számokat felfelé húzzák”. Ez a megjegyzés arra vonatkozik, hogy a kormányok általában hajlamosak bizonyos költségvetési bevételeket túl-, illetve bizonyos kiadásokat alábecsülni. A brüsszeli “matek” ugyanakkor eltérhet ettől és az máris a tagállamoktól eltérő becsléseket eredményezhet.

Ilyen kockázatot elsősorban a pénztárgépek adóhatósághoz való bekötésének költségvetési hatásaiban láthat az Európai Bizottság. A kormány részéről ebből 95 milliárd forint bevételre számítottak, ez azonban a csúszás miatt aligha folyik majd be idén, és kérdéses, hogy mekkora bevétel származik ebből jövőre. Az útdíj bevezetését ugyanakkor sikeresnek minősítheti Brüsszel, amely úgy látja, hogy nagyságrendileg meglesz az előzetesen becsült bevétel.

A 2014-es évvel kapcsolatban viszont lehetnek kérdőjelek, különösen azért, mert a kormány GDP arányosan 2,9 százalékos hiánycélja (ami előbb 2,2 százalék, majd később 2,7 százalék volt) vészesen közel van a 3 százalékos tűréshatárhoz. Egyesek szerint így ebbe már nem férnek bele újabb intézkedések, ezért érdeklődéssel tekintenek a választások előtti hónapok elé. Ugyanezek a források viszont azt is elismerik, hogy a kormány költségvetési lazítása sem a szokványos receptet követi, mert a kiadások növelését gyakran bevételeket gyarapító intézkedésekkel ellensúlyozza.

Megint más források úgy árnyalják a képet, hogy a kormány egy ideje eltökélte magát arra, hogy nem engedi 3 százalék fölé menni a hiányt. Kétharmados parlamenti többsége birtokában pedig különösebb nehézség nélkül képes menet közben korrigálni, hogy ne csorduljon túl a pohár. Ez általánosságban is igaz: ha egy kormány folyamatosan egyeztet a Bizottsággal, időben reagál a figyelmeztetésekre, és ehhez politikai mozgástere is van, akkor könnyen elkerülheti a magyar zsargonban gyakran csak “szégyenpadnak” nevezett deficiteljárást.

forrás:legfrissebb hirek

Leave a Reply 473 megnézve, 1 alkalommal mai nap |