< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: V4-KEK – Martonyi: a V4-nek felelőssége a Nyugat-Balkán integrációjának támogatása

| Mobile | RSS

V4-KEK – Martonyi: a V4-nek felelőssége a Nyugat-Balkán integrációjának támogatása

V4-KEK – Martonyi: a V4-nek felelőssége a Nyugat-Balkán integrációjának támogatása

A visegrádi országoknak (V4) felelősségük a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának segítése – mondta Martonyi János külügyminiszter a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminisztereinek találkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Gödöllőn.

A Gödöllői Királyi Kastélyban délelőtt a V4, a nyugat-balkáni országok, az EU soros elnökségét betöltő Litvánia, Törökország és Ausztria külügyi vezetői, valamint az EU bővítési biztosa egyeztettek.

A megbeszélést követően Martonyi János kiemelte: a visegrádi országoknak alapvető közös érdekük és céljuk Európa újraegyesítése, annak elérése, hogy az unió bővítése minden nehézség ellenére haladjon.

Kifejtette: a találkozót minden alkalommal a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kezdi, majd bővített körben folytatják a megbeszélést. Ezúttal Törökország és Ausztria képviselői, a litván soros elnökség, Stefan Füle biztos és annak a hat nyugat-balkáni országnak (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia) a külügyi vezetőit hívták meg, amelyek az EU-tagságra aspirálnak – közölte. Hozzátette, ezek az országok az integrációs folyamat különböző szintjein állnak, de ugyanaz a céljuk: az uniós csatlakozás.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a mostani találkozó célja, hogy kifejezzék támogatásukat a nyugat-balkáni országok erőfeszítéseihez. A csatlakozás összetett feladat, amelynek tejesítése hosszú ideig tart, és a V4-nek különleges felelőssége van abban, hogy sikeres legyen – mondta. Megjegyezte: ezért ezúttal már ötödik alkalommal találkoztak a nyugat-balkáni országok képviselőivel.

Martonyi János szerint a V4-nek geopolitikai, gazdasági, történelmi és kulturális okokból is érdeke a Nyugat-Balkán integrációja, most már csak az a kérdés, hogy milyen konkrét lépéseket, intézkedéseket tegyenek a támogatásukra. Úgy vélte, fontos a nyugat-balkáni országok regionális együttműködése, és a V4 modellként szolgálhat előttük.

Jan Kohout cseh külügyminiszter arról beszélt, hogy a V4 fontos szereplő az európai színtéren, de azon kívül más országokkal is együttműködik, amit jól mutat, hogy a mostani találkozóra Victoria Nuland amerikai helyettes államtitkár is Gödöllőre érkezik. A visegrádi országok kooperációja nagyon egyedi nemcsak európai, hanem nemzetközi szinten is – mutatott rá.

A cseh külügyi tárcavezető kiemelte: a V4 különleges értékét az adja, hogy a Kelet és a Nyugat között, a Balkán és Ázsia mellett található, és ez egyúttal azt is jelenti, hogy az EU bővítésének támogatása közös érdekük a visegrádi országoknak. A V4 egyre fontosabbá válik, és tagjai folytatják a közös munkát – fűzte hozzá.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is azt mondta, hogy a V4 tudatában van a felelősségének a szomszédságát illetően. Jó időben tartották a mostani találkozót, hiszen nem sokkal az Európai Bizottság bővítési csomagjának kiadása után ültek össze – közölte.

Henryka Moscicka-Dendys lengyel helyettes államtitkár azt mondta, hogy nagyon fontos a visegrádi országok tapasztalatainak megosztása a Nyugat-Balkánnal és Törökországgal, hiszen így tanulhatnak a példájukból, és nem követik el ugyanazokat a hibákat.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a bővítés hitelességének fenntartása nagyon fontos: Európának nyitottnak kell maradnia, előre kell lépni a csatlakozási folyamatban. Mivel gyakran észlelhető bővítési fáradtság az unióban, bizonyítani kell, hogy a bővítés lényeges és fontos eredményeket hoz – vélekedett.

Stefan Füle, az EU bővítési biztosa úgy fogalmazott, hogy “ebben a teremben biztosan nincs bővítési fáradtság”. Mint mondta, a V4 országai felhívják a figyelmet a bővítés fontosságára, és segítenek a bizottságnak erősíteni a folyamat hitelességét, miközben a bővítés egyre inkább politikai kérdéssé válik.

Kérdésre válaszolva Martonyi János közölte: a találkozó napirendjén nem szerepelt a titkos adatgyűjtés ügye. A kérdésre transzatlanti keretben keresnek megoldást, az EU tárgyal az Egyesült Államokkal – közölte.

Gödöllőn délután a KEK külügyminiszterei tartják plenáris ülésüket.

MTI

Leave a Reply 661 megnézve, 1 alkalommal mai nap |