< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Solymos László: Folytatódik az önkormányzatok kivéreztetése

| Mobile | RSS

Solymos László: Folytatódik az önkormányzatok kivéreztetése

2013. november 5. | hozzászólás | Közélet

Szeged – Solymos László, Szeged alpolgármestere szerint jövőre folytatódik az önkormányzatok kivéreztetése. Már most látható, 1 milliárd forint hiányzik a szegedi költségvetésből.

Magyarország 2014-es költségvetési tervezetből az látszik, hogy a kormány nem akarja visszaállítani az önkormányzatok gazdasági önállóságát – mondta Solymos László alpolgármester a városházán, aki Szabó Sándor kabinetvezetővel tartott sajtótájékoztatót Szeged 2014-es költségvetési koncepciójáról, a Szegedi Építési Szabályzat kiskerteseket érintő felülvizsgálatáról és az IKV Zrt. vezérigazgatójának felmentéséről. A témák a november 15-i városi közgyűlés napirendjén szerepelnek.

– 2010-ben mintegy 1200 milliárd forint volt az önkormányzatok költségvetése. Jövőre ennek a feléből, mintegy 600 milliárd forintból gazdálkodhatnak az önkormányzatok. Ennyi pénzt kapnak az államtól a kötelező feladataik ellátásához. Idén a feladatok államosításával 1,5 milliárd forint költségvetési forrást vont el a kormány Szegedtől. Az önkormányzatok kivéreztetése jövőre is folytatódik – hangsúlyozta Solymos László. Az alpolgármester szerint 2014-ben újabb megszorítások érik az önkormányzatokat, hiszen az elmúlt években bevezetett mintegy negyven különböző új adónem jelentős része érinti az önkormányzati cégeket is. Így a közművezeték-adó és a hulladéklerakási járulék, valamint az e-útdíj is érinti a városi cégeket. Elmondta, a közszolgáltató gazdasági társaságok jelentős bevételkiesést szenvedtek az elmúlt hónapokban a rezsicsökkentés miatt is, amit nem kompenzált az állam sem a víz- és csatornaszolgáltatónál, sem pedig a környezetgazdálkodási társaságnál. Közölte, a cégvezetők 2014-ben mintegy 2 milliárd forintos állami forráselvonással számolnak. – A legnagyobb feladatunk az lesz jövőre is, hogy fenntartsuk a városi cégek működőképességét. A hétfőn bejelentett önkormányzati adósságátvállalás sem segít, hiszen az Szeged esetében 2014-ben körülbelül 1 milliárd forintot jelent. Így látható, további 1 milliárd hiányzik a szegedi költségvetésből – mondta Solymos László.

Szabó Sándor kabinetvezető a Szegedi Építési Szabályzat (SZÉSZ) komplex felülvizsgálata kapcsán a kiskertesek problémáiról beszélt. Elmondta, 2002 óta számtalan fejlesztést végzett az önkormányzat a szegedi kiskertekben, utakat épített, korszerűsítette a közvilágítást. Hangsúlyozta, Botka László polgármester befogadta a kiskertesek egyesületének javaslatait, és kezdeményezi, vizsgálják meg ezeket a SZÉSZ tárgyalásakor. Meg kell nézni – fogalmazott a kabinetvezető –, hogy a törvényi szabályozás milyen mértékben engedélyezi a kiskertek beépíthetőségét, milyen követelményeket ír elő a beépíthetőség növelésére. Szabó Sándor hangsúlyozta, úgy kívánnak eljárni, hogy a központi jogszabályok által nyújtott legnagyobb kedvezményt biztosítsák a kiskerteseknek. Hangsúlyozta, mivel az eljárásban számtalan szakhatóság vesz részt, egy évig is eltarthat a felülvizsgálat.

Solymos László a lapunkban is többször megírt Széchenyi tér 2/A alatti társasházi ügy kapcsán felelevenítette a történteket. Majd közölte, kezdeményezi Nagy Ferenc IKV-vezérigazgató azonnali hatályú menesztését a november 15-i városi közgyűlésen.

forrás:dh.hu

Leave a Reply 186 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: