< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Minden arannyá válik Mészáros Lőrinc kezében

| Mobile | RSS

Minden arannyá válik Mészáros Lőrinc kezében

2013. november 7. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Minden arannyá válik Mészáros Lőrinc kezében


Trafikok, földek, milliárdok – Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek mindegyikből kijutott az elmúlt három évben. Orbán Viktor bizalmasának cége a kormányváltás óta minden évben megduplázta a bevételét, és elkezdett nyerni a közbeszerzéseken. Mészárosból előbb polgármester, aztán nagybirtokos, végül pedig Magyarország egyik leggazdagabb embere lett.

Hirtelen felbukkant a leggazdagabb magyarok között Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, Orbán Viktor egyik bizalmasa. A Népszabadság Top 150 csúcsvagyon című kiadványa szerint Mészáros a leggazdagabb magyarok listáján a 88. helyre ugrott, 6,9 milliárdot hozott össze a feleségével 2013-ra.

A felcsúti Mészáros család szekere a 2010-es kormányváltás után indult be. Mészáros Lőrinc cégeinek bevétele azóta évenként megduplázódik, elkezdett nyerni a közbeszerzéseken és a földpályázatokon, és még a trafikbizniszbe is belevágott, méghozzá rendkívül előnyös koncessziókkal. Hogyan gazdagodott meg és vált egyre befolyásosabbá Felcsút polgármestere?
Mészáros Lőrinc, a focista

Mészáros Lőrinc gázszerelőként kezdte pályafutását Felcsúton, majd céget alapított, és az évek során egyre tehetősebb vállalkozóvá vált, 2007-ben azonban majdnem csődbe ment (fordulatos életéről ebben a portréban olvashatnak bővebben). Ekkor kezdett hivatásszerűen foglalkozni a focival, bár már korábban is folyamatosan szponzorálta a hazai csapatot, a Felcsútot. “A kezdetektől fogva ott volt, nem csak akkor, amikor már az NB III-ban meg az NB II-ben tényező lett a csapat. Kijárt a meccsekre, tagja volt az egyesületnek, ott került kapcsolatba az edzésekre járó Viktorral” – emlékezett erre egy ismerőse.

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor kormányfő nézi a Puskás Akadémia–ZTE NB II-es mérkőzést Felcsúton, 2013. április 27-én
Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Hamarosan, 2007-ben Mészáros lett az ellenzéki Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke, társadalmi munkában. Ez az alapítvány tartja fenn a 2006-ban indult felcsúti fociakadémiát. Az alapítvány újabb és újabb földterületekkel bővül, épül egy új stadion a faluban, és feljutott az NB I-be. A cégek által felajánlható tao-pénzekből több milliárdot kapott az akadémia, a fenntartó alapítvány szakközép- és szakiskolát épített, és a kezelésébe került az alcsútdobozi arborétum is, amelynek közelében felújították a lerobbant sportszállót.
Mészáros Lőrinc, a polgármester

1998 és 2002 között függetlenként tagja volt ugyan a felcsúti képviselő-testületnek, de ezután nyolc évet kihagyott. 2010-ben indult újra a képviselői posztért, immár fideszes jelöltként, és be is jutott a testületbe. A polgármester ismét a független Varga György lett, aki ezzel a harmadik ciklusát kezdhette el. De csak alig egy évig maradhatott hivatalban, mert egy, a választások után frissen módosított törvény alapján leváltották, és új választást írtak ki. A Fidesz első nekifutásra nem Mészárost akarta indítani Varga ellen, de mivel az első kiszemelt, a helyi iskola igazgatója nem vállalta a jelöltséget, Mészáros lett a favorit, aki végül 571-318-ra nyert Vargával szemben. A polgármesteri állásából azonban maximum befolyása származhat, milliók nem, ugyanis a polgármesteri tiszteletdíját 12 különböző helyi szervezetnek utalja, kap a polgárőrség, a védőnői szolgálat és a családsegítő is.
Mészáros Lőrinc, a földbirtokos

A 2012-es fejér megyei földpályázatoknak Mészáros és a családja volt az egyik nagy nyertese. A Fejérben kiosztott földek 23,7 százalékát szerezte meg érdekeltségein, illetve családtagjain keresztül: Búzakalász 66 nevű kft.-je például összesen 984 hektárnyi kajászói, óbaroki, valamint váli földre nyert bérleti jogot. Ehhez nyert még 94 hektárt a felesége, Mészáros Beatrix és 145-öt a testvére, Mészáros János. Ez azt jelenti, hogy az összes birtokot összeszámítva a Mészáros család esetén még papíron sem tartották be a kiírás egyik fő szabályaként húzott 1200 hektáros limitet. A Népszabadság számítása szerint a területalapú támogatásokból évi 70 millió forint folyik be a kasszájukba.

Idén októberben a Blikk azt írta, hogy Mészáros Lőrinc pályázaton kívül is kapott állami földeket, Alcsútdobozon három földdarabhoz jutott. A lap szerint azt nem lehet tudni, hogy mekkora területről van szó, de másnak mindössze egy állami földdarab jutott a településen.

Mészáros Lőrinc, a trafikos

A felcsúti polgármester környezete a trafikpályázatokon is a legjobb koncessziókat szerezte meg: az ország mind a 19 Auchanjában a felcsúti Mészáros család tagjai és érdekeltségei nyithattak trafikot. A hivatalosan “Vámhatósági engedéllyel rendelkező nemzeti dohányboltok listája” nevű adatbázisból kikereshető, hogy az Auchan hipermarketekben Mészáros János, Jére Csaba, Jére Attila vagy a Lando-ker Bt. nyit boltot. Mészáros János a felcsúti polgármester testvére. A Jéri fivérek Mészáros Lőrinc alvállalkozói, a Lando-ker pedig Mészáros László felcsúti alpolgármester – egyébként csupán névrokon – családjának a cége.
Mészáros Lőrinc, az üzletember

Mészáros négy cégnek is a tulajdonosa, ebből csak egy működik veszteségesen, a felcsúti autójavítója. A feleségével közösen alapított Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Búzakalász 66 mezőgazdasági kft. 2010 óta szárnyal. A 2011-ben alapított Búzakalász 66-nak abban az évben már 276 millió forint volt a nettó árbevétele, 2012-ben viszont már több mint egymilliárd forint. A zászlóshajónak számító Mészáros és Mészáros Kft. is durva növekedésbe kezdett: a cég 2010-ről 2011-re 853 millióról több mint kétmilliárd forintra javította az árbevételét, 2012-ben pedig már négy és fél milliárd forintot keresett.

Az építkezéssel foglalkozó cég 2011 óta több közbeszerzésen is indult, nagyrészt pedig nyert is. A közbeszerzési adatbázis szerint konzorciumi partnerként, négy másik céggel (köztük a Közgéppel) együtt részt vesznek például a Duna–Vértes közi hulladéklerakók közel négy és fél milliárd forint értékű rekultivációjában. Ezenkívül például Felsődobszán nyertek árvízvédelmi fejlesztéssel kapcsolatos közbeszerzésen, de Szekszárdon is részt vesznek a főcsatorna vízrendezésében. A Strabaggal közösen is nyertek egy másfél milliárdos közbeszerzést, szintén hulladéklerakók rekultivációjára. Bár a Mészáros és Mészáros Kft. 2001 óta létezik, először 2011-ben indultak közbeszerzésen. Azóta azonban rákapcsoltak, az elmúlt három évben 11 közbeszerzési eljárásban is részt vettek, nyolcon nyertek is.

A Népszabadság szerint a Mészáros és Mészáros Kft. taggyűlése az idén 800 millió forintos osztalékot szavazott meg a tulajdonos Mészáros Lőrincnek és feleségének. Az osztalékot az áprilisi felcsúti taggyűlésen a feleségével együtt szavazták meg maguknak. A vállalkozás 225 főt foglalkoztat, a bérköltség 157 millió forintot tett ki tavaly, így Mészárosék osztaléka közel ötször több az összes dolgozójuk bérénél.

forrás:propeller.hju

Leave a Reply 268 megnézve, 1 alkalommal mai nap |