< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tiszti főorvos: 1,3 millió ingyenes influenza elleni oltás van

| Mobile | RSS

Tiszti főorvos: 1,3 millió ingyenes influenza elleni oltás van

2013. november 9. | hozzászólás | Közélet

Tiszti főorvos: 1,3 millió ingyenes influenza elleni oltás van A tavalyihoz hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina áll rendelkezésükre a rizikócsoportba tartozóknak, a védőoltás a napokban minden háziorvoshoz eljutott – mondta a megbízott országos tiszti főorvos csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Paller Judit közölte, hogy az ingyenes vakcinára jogosultak köre megegyezik az elmúlt évivel, tehát az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi intézményben dolgozók kaphatnak térítésmentesen influenza ellen védőoltást, továbbá ötezer adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a krónikus betegségben szenvedő gyerekek részére.
Beszámolt arról, hogy szeptemberben elindult az influenza-figyelőszolgálat. Influenzajárvány még nincs, azonban az oltást már most érdemes kérni a háziorvostól.
Molnár Zsuzsanna epidemiológus a figyelőszolgálatról elmondta, hogy 1390 orvos vesz részt benne, aki heti jelentésben számol be a fertőzés mértékéről. A szakember hozzátette, az idei szezonban háromkomponensű (kétféle A- és egy B-vírus elleni) oltóanyag lesz forgalomban, amelyet az Omninvest cég gyártott.
Az epidemiológus úgy vélte, hogy az idei szezonban is a tavalyihoz hasonló – közepes – intenzitású járványra számítanak, a legtöbb megbetegedés február-márciusra várható.
Az ingyenes vakcinákon kívül gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni oltóanyag is kapható. A védőoltás kapcsán Paller Judit megjegyezte, csökken az oltási hajlandóság, míg az időskorúak tekintetében az uniós ajánlás 75 százalék, addig Magyarországon 30-31 százalékos az átoltottság ebben a korcsoportban.
Molnár Zsuzsanna elmondta azt is: a tapasztalat az, hogy az ingyenes vakcinák többségét beadják az év vége előtt.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 298 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: