< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Schengen Románia és Bulgária újabb elutasítást kapott

| Mobile | RSS

Schengen Románia és Bulgária újabb elutasítást kapott

Schengen
Románia és Bulgária újabb elutasítást kapott

Bulgária és a Románia nem lesz a schengeni övezet tagja 2014-ben – mondta kedden José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki a legnézettebb francia kereskedelmi televíziónak, a TF1-nek nyilatkozott.

Barroso kijelentette: „Jövőre sem Bulgária, sem Románia nem lép be a schengeni övezetbe”. Szerinte túl nagy az ellenállás az unión belül azzal szemben, hogy a két ország csatlakozzon a belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelentő térségbe. Emlékeztetett arra, hogy idén októberben belépésük ellen emelt szót Franciaország, Hollandia és Németország.

Románia csatlakozási kérelmét már többször elutasították, és ezt azzal indokolták, hogy az ország hatóságai nem szállnak szembe elég hatékonyan a korrupcióval, a szervezett bűnözéssel, valamint nem képesek megteremteni saját határaik biztonságát, továbbá nem teljesítették a romák integrációjára vállalt kötelezettségeiket.

Bukarestben ezt másképp látják, úgy vélik, hogy minden feltételt teljesítettek. Számos román szakértő úgy vélekedett: az elutasítás oka az, hogy jövőre lejárnak a bolgár és a román munkavállalókkal szembeni uniós munkaerő korlátozások.

Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, s 2011 óta próbál a schengeni övezetbe is belépni. Azt azonban több tagállam addig nem támogatja, amíg a két ország nem mutat előrelépéseket a korrupció elleni harcban.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 203 megnézve, 1 alkalommal mai nap |