< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Jól nézzük meg melyik bankba tesszük a pénzünket!

| Mobile | RSS

Jól nézzük meg melyik bankba tesszük a pénzünket!

2013. november 14. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A jegybanki kamatvágások miatt egyre több olyan banki betéti konstrukciót találni, ahol a futamidő végére a pénzünk reálértéke kevesebbet érhet.

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti adatbázisa segítségével a nyolc nagybankra kiterjesztett piaci körképünk alapján az látható, hogy már elég könnyen belefuthatunk olyan betéti konstrukcióba, mely a végén – éves lekötést és fix kamatozást feltételezve – a megtakarításunk reálértékének csökkenését eredményezi. És az augusztustól kamatjövedelmekre bevezetett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulásról, illetve a 16 százalékos szja-ról még csak nem is beszéltünk, ám most ezt a kérdést tegyük is félre.
Online marketing trendek 2014 – Hogy lesz hatékony a kampányunk? Mit kezdjünk a like-olókkal? – Jelentkezzen az mfor.hu konferenciájára most!

A jegybanki alapkamat több mint egy éve tartó csökkentési ciklusa eredményeként a betéti kamatok folyamatosan mérséklődnek, és így több esetben is találni olyan konstrukciót, melynél az elérhető kamat a 2 százalékot sem éri el. Ha pedig emellé odaállítjuk a jövő évi 2,4 százalékos inflációs várakozást, kijelenthető, hogy reálértéken még bukunk is azon, hogy rosszul választottuk meg a betéti terméket. Ugyan az alacsony betéti kamatok, és a pluszteher miatt év eleje óta immár 700 milliárd forint hagyta el a bankokat (csak augusztus-szeptemberben közel 300 milliárd), de a lakosság jelentős része még mindig ragaszkodik ehhez a megtakarítási formához, amit jól mutat, hogy szeptemberben 751 milliárd új (megújuló) lekötés még mindig volt.

Az mfor.hu által rendszeresen nyomon követett nyolc nagybank közül 3 esetében vannak olyan termékek, melyeknél még optimális esetben is – vagyis, ha a megtakarítására megkapja az ügyfél a legmagasabb kamatot, és az éves infláció valóban 2,4 százalék lesz – reálérték-csökkenéssel kell számolnia. Ez jól látszik az alábbi táblázatunkban is. Közülük is a legalacsonyabb kamatot az OTP fix kamatozású, éves lekötést is biztosító konstrukciója kínálja, 0,5 és 0,75 százalék közötti hozam realizálható. Ennél kicsivel jobb a helyzet az Unicredit és a Raiffeisen esetében. Viszont a többi 5 nagybanknál – bár októberben is több esetben éltek a kamatcsökkentés eszközével – viszonylag jó kamatszinteket találni. Közülük is legkedvezőbbnek a CIB Bank klasszikus terméke az, ami kiemelkedik.

Megnéztük ugyanakkor azt is, hogy jelenleg mely termékek kínálják a legmagasabb kamatokat a piacon, és az látszik, hogy az első két helyezett esetében nem történt változás múlt hónaphoz képest. Vagyis a legmagasabb kamatot továbbra is az Erste Bank Biztos8 és TartósBiztos8 termékével lehet elérni, 8,28 százalékot. Ehhez legalább 250 ezer forintot kell lekötni legalább 6 hónapra. Ettől csak kicsit marad el az Eger és környéke Takarékszövetkezet ajánlata, a dobogó harmadik fokára pedig ezúttal a “Szatmár-Beregi” Takarékszövetkezet 548. betét 5 évre lekötve konstrukciója került, mellyel legalább 5,37, legfeljebb 6,56 százalékos éves kamat érhető el. Persze ehhez 5 évre kell odaadni a pénzünket a takaréknak.

mfor.hu

forrás:hírkereső.hu

Leave a Reply 243 megnézve, 1 alkalommal mai nap |