< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Ma lejár a keresztféléves jelentkezések határideje

| Mobile | RSS

Ma lejár a keresztféléves jelentkezések határideje

2013. november 15. | hozzászólás | Kultúra

A végleges jelentkezéseket november 15-ig kell rögzíteni, a jelentkezés hitelesítésének határideje pedig november 25.

Ma lehet utoljára jelentkezni a felsőoktatási intézmények keresztféléves eljárásaira.

Az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. MTI-hez korábban eljuttatott közleménye szerint a jelentkezési határidőig folyamatosan használható az e-felvételi, a felsőoktatásra jelentkezés online felülete. A végleges jelentkezéseket november 15-ig kell rögzíteni, a jelentkezés hitelesítésének határideje pedig november 25.

A tavalyi keresztféléves eljáráshoz hasonlóan a felvételi eljárás tudnivalói és a hivatalos tájékoztató kizárólag elektronikus formában jelenik meg a www.felvi.hu honlapon. A tavalyi eljárástól eltérően az idén jelentkezni is kizárólag csak elektronikusan lehet, a www.felvi.hu oldalról elérhető e-felvételi keretében – hívták fel a figyelmet a változásra.

A 2014 februárjában induló önköltséges alapszakokra, osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal, az állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok, akik már megszerezték a szükséges felsőfokú végzettséget, vagy 2014 januárjában szerzik meg azt. A felvételi eljárásban legfeljebb öt jelentkezési hely jelölhető meg. A jelentkezés alapdíja 9000 forint – ezért az összegért három helyet lehet megjelölni. A további legfeljebb két helyért kétezer-kétezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. Egy jelentkezési helynek számít, ha a megjelölt szak állami ösztöndíjas és önköltséges változatát is megjelöli a jelentkező. Az eljárási díjat egy összegben kell befizetni. Ez megoldható folyószámláról történő banki átutalással, vagy (amennyiben rendelkezésre áll erre alkalmas bankkártya) internetes tranzakcióval. Az eljárási díj befizetésének, illetve a tranzakció indításának határideje szintén november 15.

Akinek a végzettsége csak részben vehető figyelembe, annál a jelentkezőnél a felsőoktatási intézmény előzetesen megvizsgálja, hogy a korábban teljesített tanulmányai, megszerzett kreditjei alapján az adott mesterképzési szakra belépéshez mennyi szakterületi kredit ismerhető el. Ezt az előzetes vizsgálatot minden esetben érdemes a jelentkezés benyújtása előtt kérni attól a felsőoktatási intézménytől, ahová felvételi kérelmét szeretné benyújtani a jelentkező – közölték.

Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A pontszámítás alapképzéseken, osztatlan képzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (legfeljebb 400 pont) mellé különböző jogcímeken még legfeljebb 100 pont kapható.

forrás:dm.hu

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: