< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Obama: nem akarjuk, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen//// Obama : Nous ne voulons pas que l’Iran possède des armes nucléaires

| Mobile | RSS

Obama: nem akarjuk, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen//// Obama : Nous ne voulons pas que l’Iran possède des armes nucléaires

Obama: nem akarjuk, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen

Az Egyesült Államok nem akarja, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen, mert az destabilizálná az egész közel-keleti térséget és atomfegyverkezési versenyt indíthatna el – jelentette ki csütörtökön Barack Obama.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Washington éppen ezért továbbra is minden eszköz alkalmazására nyitott a probléma megoldása érdekében. Érvelése szerint ugyanakkor a diplomáciai megoldás hatékonyabb lehet a katonainál, “mert a legjobb módja annak biztosítására, hogy egy országnak ne legyenek nukleáris fegyverei az, hogy ők hoznak döntést arról, hogy ne legyenek nukleáris fegyvereik, mi pedig abban a helyzetben legyünk, hogy ellenőrizhessük, hogy nincsenek nukleáris fegyvereik”.

Az elnök szerint a katonai megoldások “mindig zűrzavarosak” és sohasem tökéletesek annak szavatolására, hogy az érintett országok a jövőben ne törekedjenek még intenzívebben a nukleáris fegyver megszerzésére.

Obama rámutatott, hogy már egy Iránnal megkötendő köztes megegyezés is több hónappal késleltetné, hogy az iszlám köztársaság elérje a nukleáris fegyver kifejlesztéséhez szükséges képességet. Egyben kérte a kongresszust: ne fogadjon el újabb szankciókat és hagyja, hogy Teherán bebizonyítsa a nukleáris programjáról folytatott tárgyalások iránti elkötelezettségét.

Az elnök rámutatott, hogy az újabb gazdasági büntetőintézkedések aláásnák a kormányzatnak azt a törekvését, hogy békés eszközökkel oldja meg a problémát és hogy elkerüljön egy újabb fegyveres konfliktust a Közel-Keleten. Ugyanakkor kijelentette, hogy ha a már érvényben lévő szankciók nem késztetik érdemi megállapodásra Iránt, akkor azokat meg lehet szigorítani.

“Tegyük próbára, hogy mennyire hajlandóak ezt az ügyet valóban diplomáciai úton és békésen rendezni. Semmit sem veszítünk, ha a végén az derül majd ki, hogy nem készek valós bizonyítékot és garanciákat szolgáltatni a nemzetközi közösségnek azzal kapcsolatban, hogy nem törekednek nukleáris fegyver előállítására” – mondta.

John Kerry amerikai külügyminiszter az MSNBC televíziónak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: egy Iránnal megkötendő bármilyen megállapodás “hibamentes” lesz és szavatolni fogja, hogy Teheránnak ne legyen meg a szükséges kapacitása az atomfegyver előállításához. Hozzátette: az Egyesült Államoknak és Izraelnek egyformán az a célja, hogy megakadályozza Irán atomfegyverhez jutását, de a két országnak más a taktikája.

Kerry ezzel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdai kijelentésére reagált, miszerint egy Iránnal az atomprogramjáról megkötendő rossz megállapodás háborúhoz vezethet. A külügyminiszter elmondta, hogy nem sokkal az adás előtt “baráti és udvarias” telefonos eszmecserét folytatott az izraeli kormányfővel.

“Nincs eltérés közöttünk ennek (az iráni nukleáris) programnak a veszélyességét illetően és a végjáték mindkettőnk számára ugyanaz: Iránnak nem lehet olyan békés célú (nukleáris) programja, amely megtévesztő” – mondta John Kerry.

Az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások a tervek szerint jövő szerdán folytatódnak a Hatok csoportja (az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína és Németország), valamint Irán között.

forrás:népszava online.hu

Obama : Nous ne voulons pas que l’Iran possède des armes nucléaires

Les Etats- Unis ne veulent pas que l’Iran possède des armes nucléaires, car cela déstabiliserait l’ensemble de la région Moyen-Orient et la course aux armements nucléaires pourrait être lancé – Barack Obama a déclaré jeudi.

Le président américain a souligné que Washington est donc encore ouvert à tout instrument pour résoudre le problème . Il fait valoir , cependant, que d’une solution diplomatique peut être plus efficace dans katonainál , ” parce que l’on aura pas d’ armes nucléaires , c’est qu’ils prennent des décisions qui ne sont pas des armes nucléaires , et nous serons en mesure de vérifier , le meilleur moyen d’assurer qu’il n’y a pas d’armes nucléaires . ”

Selon le président sur ​​des solutions militaires ” toujours chaotiques ” et jamais parfaite à veiller à ce que ces pays ne devraient pas chercher à être encore plus intensément à acquérir des armes nucléaires.

Obama a souligné que l’Iran a conclu un accord provisoire peut retarder de plusieurs mois pour parvenir à la République islamique de développer une capacité d’armement nucléaire. Il a également demandé au Congrès de ne pas adopter de nouvelles sanctions et permettre à Téhéran de prouver son attachement aux négociations sur son programme nucléaire.

Le président a souligné que les récentes mesures punitives économiques seraient saper les efforts du gouvernement visant à résoudre pacifiquement le problème et d’éviter un autre conflit armé au Moyen-Orient . Cependant, il a déclaré que si les sanctions déjà en place en Iran n’induit pas un accord substantiel , elles peuvent être améliorées .

” Nous allons tester la façon dont l’affaire est prête vraiment réglé par la voie diplomatique et pacifique. Ne perdez rien si à la fin il se révélera être une preuve réelle n’est pas prêt et des garanties accordées par la communauté internationale à ne pas chercher des armes nucléaires ” – at-il dit .

Secrétaire d’Etat américain John Kerry télévision MSNBC Commentant a déclaré jeudi un accord sera conclu avec l’Iran un «échec» et veillera à ce que Téhéran n’a pas la capacité nécessaire pour produire des armes nucléaires . Il a ajouté que les Etats-Unis et Israël vise également à empêcher l’Iran d’acquérir des armes nucléaires libération , mais les deux pays avec des tactiques différentes .

Kerry a répondu à la déclaration du Premier ministre israélien Benjamin Netanyahu mercredi qu’un Iran nucléaire est un mauvais programme conclu avec un accord peut conduire à la guerre . Le ministre des Affaires étrangères a déclaré qu’il était central téléphonique ” poli et amical ” avec le Premier ministre israélien , peu avant la diffusion.

” Il n’ya aucune différence entre nous et le programme ( nucléaire iranien ) , le danger de considérer la fin du jeu pour nous deux est le même: vous ne pouvez pas le programme iranien est pacifique (nucléaire) qui seraient trompeuses, ” – a déclaré John Kerry.

Les négociations sur le programme nucléaire iranien doit se poursuivre mercredi prochain entre les cohortes ( les Etats-Unis , France, Grande-Bretagne, Russie, Chine et Allemagne) et l’Iran.

Source: référendum online.hu

Leave a Reply 277 megnézve, 1 alkalommal mai nap |