< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Gyömbéres-diós karikák

| Mobile | RSS

Gyömbéres-diós karikák

2013. november 23. | 3 hozzászólás | Konyhaművészet

Lassan, de biztosan elkezdődött az aprósütemények igazi szezonja. A késő őszi időszak talán egyik legjobb konyhai foglalatossága a jól bevált és az ünnepekig még kipróbálandó új receptek szerinti sütögetés.

A mogyoróval, mandulával, dióval készülő apróságok mind-mind a legjobbak közé tartoznak. Szívesen készítek diós süteményeket – legyen szó klasszikusokról vagy újdonságokról. A dió aromái számomra valahogy hozzátartoznak a testet-lelket melengető őszi-téli süteménytől illatózó konyha hangulatához, ami valahogy mindig otthonos, ahol mindig jó leülni, beszélgetni, hosszan teázni.

A dió vitaminokban, ásványi anyagokban és egészséges olajokban is igencsak gazdag csonthéjas A dió vitaminokban, ásványi anyagokban és egészséges olajokban is igencsak gazdag csonthéjas

Ezúttal valami olyasmit szerettem volna sütni, ami egyszerre nagyon könnyű, mégis kicsit eltér a korábban kipróbált receptúráktól – és nagyon gazdag dióban. Jóllehet a dió aromáit sokféle módszerrel lehet határozottabbá tenni, az biztos, hogy a zsiradék nélkül, sütőben történő pirítás az egyik legjobb eljárás arra, hogy karakteres ízt vigyen az ember a készülő finomságokba. A pirított dió önmagában is remek nassolni való, keverhető müzlibe, de a salátákat is különlegessé teszi – hát még az édességeket!

Néhány perc alatt megpirul a sütőben, annyira illatos és zamatos lesz, hogy nassolásra is érdemes hagyni belőle Néhány perc alatt megpirul a sütőben, annyira illatos és zamatos lesz, hogy nassolásra is érdemes hagyni belőle

Remek dió érkezett a konyhába, nagyszemű, illatos! Nem is volt kérdés, hogy beküldöm őket a 180 fokra előmelegített sütőbe. Aztán pedig olyan gyönyörűen lepergett a vékony héj a már tisztított dióbelekről, hogy biztos voltam benne, tojásfehérjével keverem majd össze. A tisztított, pirított dió színe hasonló a hámozott manduláéhoz, és szinte minden olyan recepthez használható, ami mandulát ír elő – aki még nem próbálta a diómarcipánt, ezzel a módszerrel könnyen megvalósíthatja. Nem is kell hozzá más, csak minden héjától megszabadított dió és porcukor, meg némi türelem. Most azonban nem marcipánt akartam.

A tisztított pirított dió aromáit őrölt gyömbér fokozza a süteményben

Az alapból készülhettek volna apró csókok is, de most inkább nagyobb karikákhoz támadt kedvem, már csak azért is, hogy végre kipróbáljam, milyen lehet szilikon habzsákkal rajzolni – és mint minden debütáló konyhai segédeszköz esetében, most is hajtott a kíváncsiság, valóban jól működik-e. És igen, sokkal könnyebben kezelhető, mint a korábban használt eszközök, aprósütemények formázásához pedig tökéletesek a hozzá tartozó szilikon csőrök. A diós karikákhoz a nagyjából ½ cm átmérőjű fej tűnt a legideálisabbnak. A vékony karikák aztán sütés közben szépen elterültek, kívül ropogóra, belül omlósan lágyra sültek.
Gyömbéres-diós karikák

Kívül ropogós, belül omlós és pillekönnyű karikák

Hozzávalók 10-11 darab 7 cm átmérőjű karikához:
12 dkg tisztított dióbél
10 dkg porcukor
1 db nagyméretű tojásfehérje
1 kis csipet só
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
A díszítéshez:
jégcukor
csokoládédrazsé

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A dióbeleket sütőpapírral borított tepsire rendezem, 6-8 perc alatt megpirítom. Kissé hűlni hagyom, majd a vékony héjat egyszerűen ledörzsölöm. A tisztított diót a porcukorral nagyon finomra őrlöm.
Az így kapott, szinte lisztfinomságú őrleményhez keverem a gyömbért.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verem, majd beledolgozom a diós keveréket. Az eredmény egy szinte homogén, tésztaszerű massza.

A karcsú karikák sütés közben szépen elterebélyesednek A karcsú karikák sütés közben szépen elterebélyesednek

A sütő hőmérsékletét 160 fokra állítom.
Egy sütőpapírra egymástól jókora távolságra 7 cm átmérőjű köröket rajzolok egy kiszúróforma segítségével. A diós keveréket sima csőrrel ellátott szilikon habzsákba kanalazom, a végét összecsavarom. A sütőpapírt megfordítom, hogy a ceruzarajzolatok alulra kerüljenek, majd a tepsibe helyezem, és a körvonalak mentén szabályos karikákat rajzolok a diós masszából.

Ha kissé száradtak, indulhatnak is a sütőbe

Az így elkészült tepsit 15-20 percig pihentetem a konyhában, hogy kissé megszáradjon a felülete. Ekkor süthető jégcukorral meghintem, majd az előmelegített sütőben nagyjából 8-10 perc alatt világosra sütöm. A még meleg karikákat széles pengéjű kés segítségével leválasztom a sütőpapírról, és rácson hűlni hagyom.
Tálalás előtt csokoládédrazsékkal is meghintem.

Már csak a csészék hiányoznak az illatos diókarikák mellé Már csak a csészék hiányoznak az illatos diókarikák mellé

Ideális aprósütemény tea vagy kávé mellé. Persze sokkal kisebb karikákban vagy csók formájában is megsüthető ez a tészta, ráadásul bevonható cukormázzal vagy épp csokoládéval, de így minimális díszítéssel, rusztikus formában is tökéletes. Nagyon könnyű, és nagyon finom, a régi időkre emlékeztető, egyszerű házi finomság.

forrás:mindmegette.hu

Leave a Reply 333 megnézve, 1 alkalommal mai nap |