< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: „Őszi szüret” a mosószer hamisítóknál

| Mobile | RSS

„Őszi szüret” a mosószer hamisítóknál

2013. november 25. | hozzászólás | Nav

Néhány hete a fővárosban, a napokban pedig a Dél-Alföldön számoltak fel a NAV pénzügyi nyomozói egy-egy mosószer hamisító üzemet. A két ügyben összesen 4,5 tonna hamis mosóport, több mint 32000 liter folyékony mosószert, másfélezer doboz hamis vízlágyítót, több ezer kilogramm alapanyagot, és a gyártáshoz használt eszközöket, csomagolóanyagokat foglaltak le.

Elsőként Budapesten a X. kerületben bukkantak a NAV Bevetési Főigazgatóságának járőrei egy hamis mosószerekkel teli raktárra, ahol éppen töltötték és csomagolták is a hamis árut. A pénzügyi nyomozók ezt követően további négy fővárosi helyszínen tartottak házkutatást, és a tetten ért öt férfit, valamint társukat gyanúsítottként hallgatták ki.

Nem sokkal később Dél-Alföldön egy volt békéscsabai autószalonban értek tetten mosószer hamisítókat a pénzügyi nyomozók. Az elkövetők éppen egy teherautóról rakodták le a frissen érkezett alapanyagokat, amikor a NAV pénzügyi nyomozói a helyszínre érkeztek. Az épületben „nagyüzemben” folyt a munka.
Az egyik helyiségben egyszerű mosószódát töltöttek ismert márkájú vízlágyítóként felcímkézett dobozokba. A másik helyiségben éppen betonkeverővel vegyítettek konyhasót egy olcsóbb kategóriájú mosóporral, majd a keveréket ismert mosószer márkaként felcímkézett kartondobozokba és vödrökbe öntötték. A hamisított árut raklapokra pakolták, zsugorfóliázták és piacon értékesítették.

Mindezen túl az egyik elkövető által használt autóban a pótkeréknél elrejtve 10 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát is találtak, majd az épületben még további 795 doboz magyar adójegy nélküli és 818 doboz ukrán adójegyes cigarettát, továbbá 14,1 kg vágott dohányt foglaltak le.

A tetten ért négy férfit a védjegyoltalom alá eső termékek utánzása miatt iparjogvédelmi jogok megsértése megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, de további bűncselekmények miatti felelősségre vonásuk is várható.

Mindkét ügyben készült videofelvétel előzetes regisztrációt követően letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal médiaserveréről a http://media.nav.gov.hu/media oldalról.

Barnáné Horváth Melinda
sajtóreferens

Leave a Reply 995 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: