< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lenézett közmunkások

| Mobile | RSS

Lenézett közmunkások

Ilyen és ehhez hasonló feladatokat kell megoldania a képzésben részt vevők csaknem felének FORRÁS: TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET

Köszönni tanulnak, elsajátítják, hogy vita akkor alakul ki, ha két vagy több ember nem ért egyet, illetve leírják a számokat egytől ötig. Egyebek mellett ezeket tanulják majd azok, akik a kormány téli közmunkaprogramjának képzésében vesznek részt, és legfeljebb az általános iskolát végeztek el. Ez csaknem 48 ezer embert, a képzésben részt vevők felét jelenti. Nekik – “az értékteremtés jegyében” – óvodásoknak, vagy legfeljebb elsős kisiskolásoknak való feladatokat kell megoldaniuk az iskolapadban április végéig. A képzésre összesen 24 milliárd forintot fordít a kormány.


Üljetek körbe egymás mellé, a feladat a következő: “mond el a nevedet és annak kezdőbetűjével egy rád jellemző tulajdonságot. Például János, a Játékos. Csaba, a Csacsogó”. Ez csak egy, a sok hasonló színvonalú feladat közül, melyet a képzésre ítélt közmunkásokkal végeztetnek el. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján egyebek mellett arról beszélt, a téli közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, 100 ezer embert érintő képzés november 1-jétől április végéig tart, és 24 milliárd forintos európai uniós forrásból valósítják meg. Elmondta, hogy például húszezren államilag elismert, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzésen vehetnek részt, 29 ezer embernek betanító jellegű oktatást szerveztek, további 48 ezer, legfeljebb nyolc általános iskolát végzett ember pedig úgynevezett alapkompetencia-fejlesztésen vesz majd részt (itt kipróbálhatja, hogy ön átvinné-e a “tanfolyami lécet”).

Utóbbiak azok, akik jövő tavaszig azért ülnek majd az iskolapadba, hogy az állami tulajdonú Türr István Képző és Kutató Intézet által kidolgozott modulokat elsajátítsák. Az órákon feladatul kapják majd például, hogy “kicsi színes papírral jelezzék, hogy vannak aznap és hogyan érkeztek a képzésre”. A válaszhoz egy mosolygós napocskás, egy kék felhőkkel eltakart napocskás, illetve egy fehér felhős, esős kép közül választhatnak. A “Hídépítő” feladathoz pedig kiscsoportokat kell alakítani, mindenki kap “egy ív kartonpapírt, 1 db ollót, 1 db vonalzót, és 1 db ragasztót”. Az a feladat, hogy “rendelkezésre álló eszközökkel kartonpapírból hidat építsnek oly módon, hogy mindkét csoport a híd egyik felét építi meg és a két fél hidat a munka befejezése után kell összeilleszteni”. Ezek a “Ráhangoló, motiváló” tréning tananyagából való feladatok. Az “Újra olvasok, írok, számolok” alapozó fejlesztésben például magánhangzókat kell ismételni, miközben azok kiejtését kell megfigyelni. Ezt az “a”, “i”, “ó”, “e” hangok kiejtését formázó ajkakkal segítik.

Fotó: tkki.hu

Az “életviteli kompetenciák” fejlesztésén belül megtanulnak köszönni a tanulók, és elsajátítják azt is, hogy “nem illik a másik szavába vágni, vagy láthatóan érdektelenséget mutatni”. A káromkodás “visszatetsző, kulturálatlan és többnyire durva, hirtelen támadt indulatot fejez ki, amelyet az illető másképpen nem képes levezetni”. Vita pedig akkor alakul ki – olvasható a tananyagban – ha két vagy több ember nem ért egyet valamiben. Mindez csak néhány példa abból, mit tanítanak több milliárd forintért a közmunkásoknak. (A teljes tananyag a http://www.tkki.hu/page.php?pid=555 internetes oldalon található.)
De azok sem jártak sokkal jobban, akik az OKJ-s képzésen vehetnek részt. A kínálat között szerepel például a háztáji állattartó és háztáji növénytermesztő tanfolyam, de tanulhatnak motorfűrész-kezelőnek, motoros kasza-kezelőnek, parkgondozónak, tisztítás-technológiai szakmunkásnak, azaz takarítónak. Ezekkel a képességekkel nem valószínű, hogy a hazai és a külföldi munkaerőpiacon jobb munkavállalói pozícióba kerülnek, pedig erről a célről éppen Czomba Sándor beszélt nemrég.

Az MSZP szerint más probléma is van a képzésekkel. Gúr Nándor, a párt alelnöke szerint miközben rengeteg akkreditált szervezet van az országban, csak egy szűk kör jut hozzá a képzéseket támogató forrásokhoz. Úgy fogalmazott: “benne vannak a csókosok is”. Borsod megyében 500 ilyen képzés indult, ebből 374-et egy szakközépiskola kapott meg. Az MSZP alelnöke szerint annak ellenére döntöttek így, hogy ezek a megyei konkrét képzések körülbelül 6500 embert érintenek, így a kivitelezés nehézségekbe ütközhet. További példákat említett a politikus Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. Sós Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője pedig úgy fogalmazott: a közmunkások téli képzése tipikus példája annak, hogy lehet egy jó ügyet elrontani. Az intézmények nem rendelkeznek a felnőttképzéshez szükséges akkreditációkkal, és “utólagosan papírozzák le ezeket”.

szerző:Muhari Judit
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 1241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |