< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A korrupt ország következmények nélküli ország

| Mobile | RSS

A korrupt ország következmények nélküli ország

A korrupt ország következmények nélküli ország

Évente csaknem 100 újságíró hal meg munkavégzés közben, Mexikótól a Fülöp-szigetekig, Szíriától Oroszországig. Legtöbbjüket olyan országokban gyilkolják meg, ahol a korrupció és a lefizetés az államigazgatás szerves része.

2009. november 23-án a Fülöp-szigeteki választási kampány során 32 újságíró és 26 civil halt meg egy összecsapás során. A halálesetek miatt azóta sem vontak senkit felelősségre, ezért 2011-ben a sajtó- és szólásszabadságért harcoló szervezetek egy csoportja (International Freedom of Expression eXchange, IFEX) ezt a napot a büntetlenség elleni küzdelem napjává nyilvánította.

Az újságírók elleni erőszakos cselekmények nem megfelelő vagy egyáltalán el sem indított kivizsgálása összefüggésben áll a korrupcióval. A Transparency International 2013-as globális korrupciós felmérése szerint minden negyedik ember lefizetett valakit, amikor kapcsolatba került a hivatalos szervekkel. Azokban az országokban, ahol a bűncselekmények jellemzően következmények nélkül maradnak, ez a szám még magasabb. A Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute, IPI) közleménye szerint a büntetlenség és a korrupció között ok-okozati összefüggés van. A hatalmat birtoklók személyes célokra használják fel pozíciójukat, akik közvetve vagy közvetlenül benne vannak a bűncselekményekben, vagy akik félnek attól, hogy az esetek kivizsgálása gyengítené a pozíciójukat.

2013-ban eddig legalább 97 újságírót öltek meg a munkája miatt, ebből a legtöbbet, 14-et Szíriában. Ugyanitt 30 olyan újságíró van, akit elraboltak vagy aki eltűnt. Pakisztánban kilenc, Indiában nyolc újságírót öltek meg ebben az évben. A 2003-2013-as időszakban Ázsiában halt meg a legtöbb újságíró, összesen 310 és Óceániában a legkevesebb (2 fő). Európában 57-et gyilkoltak meg, ennek a felét, 29 embert Oroszországban.

2013-ban három orosz haláleset volt. Mihail Beketov halálát egy 2008-as támadásból fakadó sérülések okozták, a feltételezések szerint azért verték meg brutálisan, mert meg akarta akadályozni egy Moszkva környéki autópálya megépítését. A Selsovet című újság alapítóját, Nyikolaj Potapovot májusban gyilkolták meg. Ahmednabi Ahmednabijevet, a dagesztáni Novoye Delo, helyi kormányzati korrupcióval foglalkozó hetilap munkatársát egy fegyveres lőtte le júliusban, ugyanazon a helyen, ahol fél évvel korábban már megkíséreltek ellene egy merényletet.

A korrupció ellen te is küzdhetsz: jelentsd a fizettem.hu oldalon, ha fizetned kellett vagy neked akartak fizetni!

forrás:átlátszó.hu

Leave a Reply 2907 megnézve, 1 alkalommal mai nap |