< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A pénz elfogyott, orosz gyarmat vagy nyugati domínium lesz Ukrajna?((((( The money ran out , the Russian colony or dominion will be west of Ukraine?

| Mobile | RSS

A pénz elfogyott, orosz gyarmat vagy nyugati domínium lesz Ukrajna?((((( The money ran out , the Russian colony or dominion will be west of Ukraine?

A pénz elfogyott, orosz gyarmat vagy nyugati domínium lesz Ukrajna?

Évek óta lehetett sejteni, hogy Ukrajnában elfajul a helyzet, hiszen az ország gazdaságát az olcsó orosz gáz, majd egy gigantikus IMF-hitelcsomag tartotta a víz felett, és most, hogy mindkét köldökzsinór elszakadni látszik, az ukránoknak nagyon fájdalmas választást kell meghozniuk – értékeli a kijevi utcai megmozdulásokat a Külügyi Intézet külső munkatársa. Még nem lehet tudni, hogy mi lesz az események vége: hétfő délelőtt tüntetők barikádozták el a kormányhivatal épületét, a szakszervezetek pedig országos sztrájkra hívtak fel.

Előre látható volt, hogy az ukrán gazdaságból előbb-utóbb egyszerűen elfogy a pénz, és akkor választani kell a két nagy pártfogó, a Nyugat és Oroszország között – mondta a hvg.hu-nak Deák András. A Külügyi Intézet külső munkatársa szerint „az ukránok évek óta a lehetőségeiken felül éltek, de ezt sem az ukrán elit, sem a lakosság nem volt hajlandó tudomásul venni”.

Az ukrán gazdaságot ugyanis gyakorlatilag dotálták idáig: az ország exportjának kétharmada kohászati termék, főleg gáz, márpedig az ukrán gazdaság harmadannyiért kapta ezt az energiahordozót, mint más európai államok. „A gázimport-számla az ukrán GDP 8 százalékát teszi ki, ez nagyon magas arány, Magyarország esetében ez összehasonlításképpen 2,5-3 százalék” – mondta Deák András.

Amikor négy éve az éppen aktuális vita vége az lett, hogy az oroszok jelentősen megemelték a gáz árát, már tudni lehetett, hogy csak idő kérdése, és válságosra fordul a helyzet. Azt is lehetett tudni, hogy ekkortól könyörtelenül választani kell: vagy az uniós társulás, vagy az erős orosz orientáció. A szakértő szerint emiatt óriási taktikai hibát követett el Viktor Janukovics államfő, amikor az utolsó pillanatig várt, és lebegtette a “merre tovább?”-kérdését. Ezzel a lehetséges partnerei, mind az oroszok, mind pedig az európaiak bizalmát eljátszotta, és belpolitikai szempontból is teljesen magára húzta a válságot. Ennek köszönhető, hogy az EU-csatlakozás kérdésében egységfrontba tömörült az oroszellenes ukrán szélsőjobb és az uniópárti politikai erők, amint ezt egyébként az utcai tüntetések képein is látni lehet: a demonstrálók kemény magját a szélsőséges csoportok adják. Az ország szélsőséges etnikai megosztottságát jól jelzi, hogy Szevasztopolban ugyanakkor a helyi önkormányzat képviselői nyílt levélben kérték Oroszország katonai beavatkozását.

A hatalom részéről érezhető a bizonytalanság: a hétvégén a többszázezres tömeget vonzó tüntetések során több mint százan megsérültek. A rendőrség szétverte az utcai tüntetéseket, mire Janukovics vizsgálatot követelt, a kijevi rendőrfőnök pedig lemondott. Hétfőn délelőtt is ötezren voltak Kijev központjában, hogy távozásra bírják a kormányt. Barikádokat emeltek, és az órák alatt felállított sátrak ezrei jelzik: kitartanak. Vitalij Klicsko ellenzéki vezető, boxvilágbajnok keddre bizalmi szavazást jelentett be Mikola Azarov ukrán kormányfő ellen, aki elismerte, orosz nyomásra álltak el a társulási szerződés aláírásától. Deák András szerint még semmit nem lehet mondani a tüntetések végkimenetelével kapcsolatban: lehet, hogy egyre erőszakosabb formát öltenek a megmozdulások, az nem valószínű, hogy pár nap alatt kifulladjanak az utcán tiltakozók.

Janukovics már megbukott

Deák András szerint egyvalami látszik biztosnak: a 2015-ös elnökválasztáson Janukovics elveszítheti a hatalmat – ha egyáltalán addig ki fog tartani. Az ország előtt pedig két, egyaránt nem túl rózsás jövővel kecsegtető út áll: az, hogy mi történik, pedig jelentős részben az orosz diplomácián múlik, amely Deák András szerint komoly dilemmában lehet. Vagy lavíroznak, Janukovicsra téve, és nem tesznek semmi drasztikusat, vagy „tövig húzzák a gázt”, és erőfölényüket kihasználva megpróbálják megszerezni az ukrán gázvezeték-hálózatot, és benyomni Ukrajnát a vámunióba – ebben az esetben jöjjön bárki Janukovics után (akár egy uniópárti elnök is), már alig lesz mozgástere.

Van még egy lehetőség, hogy Ukrajna egyfajta „nyugati domíniumként” tengeti tovább életét. Erre az EU-nak nincs pénze, ebben az esetben az IMF kerülhet még hangsúlyosabb szerepbe, igaz a Valutaalap sem túl lelkes Kijevet illetően: hiába kapta ugyanis Ukrajna 16 milliárd dollárral a szervezet legnagyobb hitelkeretét az ukrán hozzájárulás mértékéhez képest, a viszony hamar megromlott, és ha Janukovics nem is mutatott ajtót az IMF-nek, de több lényeges kérést sem teljesített.

Az EU ebben a helyzetben közvetítőként léphet fel, és felajánlhatja, hogy nyitva hagyja a társulási megállapodás lehetőségét tavaszig, ahogy ezt Kijev kérte a legutóbbi csúcstalálkozón Vilniusban. Erre Angela Merkel német kancellár hétfő délelőtt ígéretet is tett. Azt, hogy mennyire óvatosnak kell lennie az EU-nak, jelzi, hogy Merkel mind a tüntetőktől, mind az álllamhatalom józan, felelős cselekvést kért.

Arra a kérdésre, hogy az európai gázellátásra milyen hatással lesz, Deák András úgy válaszolt: 2004-ben, a „narancsos forradalom” idején sem voltak a belpolitikai események hatással a gázellátásra. A fő kérdés az lesz, mi van akkor, ha egyszerűen elfogy az ukránok pénze, és nem fogják tudni fizetni a gázimport számláját, ami akár hónapokon belül bekövetkezhet. Ugyan Ukrajna is rendelkezik tárolókkal, de az ebben tárolt gáz legfeljebb hetekre lehet elég.

Másrészt viszont azzal, hogy 2009 óta létezik a Balti-tenger alatt futó északi vezeték, az ukrán „csövek” jelentősége lényegesen csökkent, így Magyarország is ki tudná váltani részben az Ukrajna felől érkező szállítókapacitásokat. Magyarország szempontjából az azért nem hangzik túl jól, hogy a legnagyobb szomszédos országunkban zajló eseményekre a magyar diplomáciának gyakorlatilag nincs hatása, EU-tagállamként, vagy esetleg a V4-es együttműködésben tudunk bármit is lépni.

Hova társuljanak?

A most zajló tüntetések közvetlen kiváltó oka az EU társulási szerződés elutasítása volt: az unió korábban öt éven keresztül tárgyalt arról, hogy társulási szerződést írjanak alá Ukrajnával, Örményországgal, Moldovával és Grúziával, ami a tagság egyik előszobája is. A szerződést november 28-án írták volna alá a litván fővárosban, Vilniusban, Oroszország azonban nem nézte jó szemmel a posztszovjet államok közeledését az EU-hoz. Putyin – akinek korábban deklarált célja egy, gyakorlatilag a Szovjetunió utódaként működő Eurázsia Unió létrehozása – először Örményországra kezdett nyomást gyakorolni azzal, hogy fegyvert szállított az ellenséges Azerbajdzsánnak. Ezt követően jelentette be szeptemberben az örmény elnök, hogy mégsem írják alá a vilniusi szerződést.

Ukrajnát ezzel szemben leginkább a gázszállítmányok leállításával és más gazdasági eszközökkel lehetett zsarolni: nyáron Oroszország több ukrán termékre is embargót hirdetett, novemberben pedig meglebegtette, hogy leállítják a földgáz ukrajnai importját. Viktor Janukovics ukrán elnök az elmúlt hetekben többször személyesen tárgyalt Putyinnal, végül egy héttel a vilniusi ceremónia előtt bejelentette, mégsem írja alá a társulási szerződést.

Az ukrán vezetés nyilvános tárgyalásain nem csinált különösebben titkot abból, hogy a döntést Oroszország kényszerítette ki. „Ez egy kikényszerített döntés, nem volt más választásunk” – írta Facebook-oldalán az ukrán külügyminiszter. Azonban a szerződés elutasításának lehettek egyéb okai is, a társulás feltétele lett volna például, hogy szabadon engedjék Julia Tyimosenkót, Janukovics legfőbb politikai ellenfelét. Végül november 22-én az ukrán parlament hivatalosan is megszavazta a tárgyalások felfüggesztését. Estére már 2000 ember tüntetett Kijevben a döntés ellen, majd pár napon belül a tömeg 100-200 ezresre duzzadt, a tüntetők sátortábort állítottak fel a Függetlenség téren, hasonlóan a 2004-es „narancsos forradalomhoz”, amely az akkor is regnáló Janukovics bukásához vezetett. A demonstrációhoz több párt, köztük a nacionalista Szvoboda és az egykori bokszoló, Vitalij Klicskó vezette UDAR („Ütés”) párt is csatlakozott.

És jött a szélsőjobb

A demonstrációk péntekig békésen folytak, amikor is a kormányzó Régiók Pártja is az utcára szólította híveit, akik az ellenzékiektől nem messze demonstráltak. Estig nem is történtek atrocitások, a kormánypárti tüntetés után azonban tisztázatlan körülmények között összecsapások törtek ki a rendőrök és a Függetlenség téri tüntetők között. Az akkor főleg egyetemistákból álló tömeg szerint a balhét kormánypárti provokátorok kezdték, aminek következtében reggelre gumibotokkal és könnygázzal kiürítették a teret. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök másnap provokációról beszélt, és a felelősök megbüntetését ígérte, de szavaiból nem derült ki, hogy a rendőröket provokáló tüntetőkre vagy a túlkapásokat elkövető rendőrökre gondolt. Hozzátette, hogy a teret amúgy is ki kellett volna üríteni, mivel a tömeg miatt nem tudták felállítani a város karácsonyfáját. Nem sokkal később a rendőrség minden demonstrációt megtiltott a városban.

Ez és a rendőrattak azonban csak olaj volt a tűzre, másnap százezres tömeg vonult a térre Vitalij Klicsko vezetésével, útközben több közhivatal épületét is megrongálták. Egy csoport tüntető a rendőrkordonnal védett elnöki hivatal felé vonult, ahol újabb összecsapásra került sor, valaki markológéppel hajtott a rendőrsorfalba. A tiltakozáshoz nagyobb számban ekkor csatlakoztak a nacionalista Szvoboda támogatói, sokak szerint főként ők felelősek az erőszakos akciókért, ők foglalták el például vasárnap a kijevi városházát, mondván, „melegedni szeretnének”. (A Szvoboda szélsőjobboldali ideológiája ellenére támogatja az EU-társulást, persze nem az európai értékek iránti elkötelezettségből, hanem inkább oroszellenes felhanggal. A párt az egyetlen nem EU-s tagja a szélsőjobboldali pártokat tömörítő Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének, amelynek a Jobbik is tagja).

A kijevi rendőrfőnök távozását is kikényszerítő összecsapások után a tegnap éjszaka békésen telt el. Hétfő délelőtt azonban tüntetők elbarikádozták a kormányhivatal épületét, ahol egyes hírek szerint teljesen leállt a munka, mivel az alkalmazottak nem tudnak bejutni az épületbe. A kyivpost.com információi szerint a Függetlenség téri tábort is elbarikádozták, a tudósító szerint a tér „úgy néz ki, mint egy megerősített arcvonal”. Az ellenzék vezetői, bár az erőszakos fellépést elítélik, hétfőn felszólították híveiket, hogy hasonló módszerekkel bénítsanak meg más középületeket is. Ellenzéki szakszervezetek eközben általános sztrájkra szólították fel az ország alkalmazottjait, Lvov városában például már teljesen leállt az élet, az iskolák, óvodák és kórházak kivételével mindenhol beszüntették a munkát.

A tiltakozások ellenére egyelőre úgy tűnik, a kormánypárti politikusok kitartanak: Lvovban és más településeken az önkormányzatok rendkívüli gyűléseket hívtak össze, ahol támogatásukról biztosították a kormányt. A kis számú kivétel közé tartozik Inna Bohoslovszka, a Régiók Pártjának parlamenti képviselője, aki a november 30-i rendőri túlkapásokra hivatkozva kilépett a pártból, és lemondásra szólította fel a kormányt, mondván, ha ez nem történik meg, holnapra a parlament is blokád alatt áll majd. Egyelőre nem utal semmi arra, hogy a kormány lemondana, tárgyalni viszont már hajlandóak: Vlagyimir Ribak kormányszóvivő hétfőn arra kérte az ellenzéki pártok és a tiltakozó civil szervezetek képviselőit, üljenek tárgyalóasztalhoz a kormánnyal a válság megoldására.

forrás:hvg.hu

The money ran out , the Russian colony or dominion will be west of Ukraine?

For years you might have guessed that Ukraine gets worse the situation , as the country’s economy for cheap Russian gas , and a gigantic IMF loan package held above the water , and now that both umbilical cord seems to break away , the Ukrainians are required to make very painful choices – to evaluate the street demonstrations outside the Kyiv Institute of International Affairs on the staff . It is not possible to know what will be the end of the event on Monday morning, protesters barricaded the office building of government , trade unions and called for a nationwide strike .

It was anticipated that the Ukrainian economy will sooner or later simply run out of money , and you have to choose between the two major patron , the West and Russia – said Andras Deak ‘s hvg.hu . External staff of the Institute of International Affairs that ” the Ukrainians in addition to the possibility of them have lived for years, but this was not the Ukrainian elite nor the public was not willing to acknowledge .”

The Ukrainian economy is virtually the same dotálták so far : two-thirds of the country’s exports of steel products , mainly gas , yet the Ukrainian economy was third for so much of this energy source , as in other European countries. ” The gas import bill 8 percent of GDP in Ukraine , this very high figure for Hungary is 2.5 to 3 percent by comparison ” – said Andras Deak .

When four years of the end of the current debate was that the Russians were significantly raised the price of gas , we have been able to just a matter of time , and turn the town crisis situation . He also was known to be relentlessly since then choose : association or the EU , or the strong Russian orientation . According to the expert therefore made ​​a huge tactical error Viktor Yanukovych state by waiting until the last minute , and levitated in the ” where next? ” Issue . With the possible partners , both the Russians and the Europeans faked confidence and domestic aspects of the crisis is completely pulled . This is due to the issue of EU accession , united gathered in the Ukrainian far-right anti-Russian and pro- union political forces , as otherwise you can also see pictures of street protests : the hard core of protesters give extremist groups . Ethnic division of the country’s extreme good indication of Sevastopol , however, representatives of the local government asked an open letter to Russia’s military intervention .

The power felt part of the uncertainty over the weekend with hundreds of thousands during mass protests attract more than a hundred injured. Police broke up the demonstrations in the street , what Yanukovych demanded an investigation , the Kiev police chief resigned . On Monday morning, there were five thousand people in the center of Kiev , to leave the government stand . Barricades were erected , and the thousands of tents set up during show hours : holding. Vitali Klitschko opposition leader boxvilágbajnok Tuesday announced a vote of confidence against the Prime Minister of Ukraine Mykola Azarov , who admitted were Russian pressure on the association agreement signed. András Deák, that even you can not say anything regarding the outcome of the demonstrations : it may be that more and more violent expression in the demonstrations , it is not likely that kifulladjanak protesters on the streets a few days.

Yanukovych has failed < / strong >

András Deák seems certain that there is one : the 2015 presidential election Yanukovych lose the power – if it will last that long . The country is standing in front of two equally rosy future is not very promising way : is that what happens is largely up to the Russian diplomacy , which can be a serious dilemma according to Andras Deak . Or maneuvers , Yanukovych exposed and not doing anything drastic or ” up to the hilt pulled the gas” , and dominance of their exploited to capture the Ukrainian gas pipeline network and push Ukraine to the customs union – in this case come after anyone Yanukovych (whether a union party president ) , will be looking movement.

There’s also a possibility that Ukraine is a ” western domíniumként ” Barely earning more lives. For this , the EU has no money , in this case, the IMF may be even more pronounced role , did the IMF not too keen Kiev regarding vain was because Ukraine with $ 16 billion in the body ‘s largest credit limit compared to the Ukrainian contribution to the extent of the relationship soon deteriorated , and if Yanukovych showed no door to the IMF , but did not do more substantial request.

The EU can occur as a mediator in this situation and can offer that leaves open the possibility of the Association Agreement until spring , as called for in the recent summit in Kiev in Vilnius. This Monday morning also pledged German Chancellor Angela Merkel. We will need to be careful about the EU , indicating that Merkel both the demonstrators and the álllamhatalom for sober, responsible action.

On the question of European gas supply will affect Andras Deak replied : In 2004 , during the “Orange Revolution” were not the domestic political events affect the gas. The main question is , what happens if you simply run out of money Ukrainians , and will not be able to pay for gas import bill , which could happen within months. It also has storage facilities in Ukraine , but the gas that is stored up to weeks may be sufficient.

On the other hand, by running under the Baltic Sea to the north surnames in existence since 2009 , the Ukrainian ” pipes ” , the importance of coming down to Hungary also able to change supplier capacity, partly coming from the Ukraine . Hungary in terms of the sound is not too good to be the largest neighborhood events taking place in our country , the Hungarian diplomacy has virtually no effect, as an EU Member State , or perhaps we can move anything in the V4 cooperation.

To associate with ? < / strong >

The protests now taking place was the direct cause of the rejection of the EU Association Agreement : the union negotiated for five years before that to sign a contract of association with Ukraine , Armenia , Moldova and Georgia, is one hall of membership . The contracts were written on November 28 under the Lithuanian capital, Vilnius, Russia ‘s approach is not to rely on the post-Soviet states of the EU. Putin – who has been a declared goal , virtually creating a working successor of the Soviet Union, Eurasia – first began to exert pressure on Armenia by Azerbaijan gun delivered to the enemy . After this was announced in September, the Armenian President to not sign the treaty in Vilnius .

Ukraine on the other hand most of the gas to stop shipments and other economic instruments could blackmail : Russia in the summer several Ukrainian product is an embargo in November and meglebegtette to stop the import of natural gas in Ukraine . Ukrainian President Viktor Yanukovych has repeatedly in recent weeks personally discussed with Putin , has finally announced a week before the ceremony in Vilnius , did not sign the Association Agreement.

The Ukrainian leadership in public negotiations did not particularly secret of the fact that the decision was forced by Russia . “This is a forced decision , there was no other choice” – written by the Ukrainian foreign minister ‘s Facebook page . However, the rejection of the contract may have been other reasons , for example, would have been a condition of the Association, the immediate release Yulia Tymoshenko , Yanukovych ‘s main political opponent. Finally, on November 22, the Ukrainian parliament formally voted to suspend negotiations . Evening it 2000 people demonstrated in Kiev against the decision , and in a few days the mass of 100-200 thousand swollen protesters tent camp set up in Independence Square , similar to the 2004 ” Orange Revolution ” which led to even Reigning Yanukovych’s downfall. The demonstration of a multi-party , including the nationalist Svoboda and former boxer Vitali Klitschko led Udar ( ” Shock ” ) also joined the party .

Then came the far < / strong >

The demonstrations took place peacefully Friday , when the ruling Party of Regions called on his supporters to the streets , not far from the opposition who protested . Evening no atrocities occurred , but the pro-government demonstrations after clashes broke out between police and demonstrators in Independence Square under suspicious circumstances . The weight will mostly college students standing left seven pro-government provocateurs began , resulting in the morning with batons and tear gas in the evacuated space . Ukrainian Prime Minister Mykola Azarov provocation talked about the next day , and promised to punish those responsible , but no words emerged that the police thought provoking protesters or the excesses committed police officers . He added that the space had already been emptied since they could not set up the city’s Christmas tree because of the crowd . Soon after, the police prohibited all demonstrations in the city.

This, however, and the police were just fuel to the fire , the next hundred thousand square Vitali Klitschko retired from the leadership of the way public office vandalized several buildings. A group of protesters marched toward the presidential office rendőrkordonnal protected , where another clash took place in someone grab Powered rendőrsorfalba . The protest in greater numbers then joined the nationalist Svoboda supporters , according to many they are mainly responsible for violent action , for example, they occupied the town hall Sunday in Kiev , saying it ” would like to warm up .” ( In spite of Svoboda’s far-right ideology supported by the EU association , of course not commitment to European values ​​, but rather anti-Russian overtones . A party is the only member of non-EU far-right parties compression of European National Movements ‘ Association , of which the better ones ) .

After the departure of the Kiev police chief also forcing clashes last night passed peacefully . But Monday morning, protesters barricaded the government office building , which according to some news completely stopped working because employees can not get into the building. The kyivpost.com According to information available at the Independence Square is barricaded camp , according to the correspondent of the space “looks like an enhanced front line .” The opposition leaders convicted of any violent action on Monday called on their supporters to bénítsanak similar methods in other public buildings . Meanwhile, opposition trade unions called for a general strike in the country of its employees , for example, has completely stopped Lviv city life , with the exception of schools , kindergartens and hospitals everywhere stopped work .

In spite of the protests so far it seems that the pro-government politicians insist Lviv and other towns were called extraordinary meetings of local governments , which expressed support for the government. A few exceptions include Inna Bohoslovszka , Member of Parliament for the Party of the Regions , who, referring to the police excesses on 30 November left the party and resign called on the government , saying that if this is not done , tomorrow the parliament is also under blockade will . There is no indication yet that the government resign, however, have been willing to negotiate with Vladimir RIBA government spokesman on Monday called on the opposition parties and representatives of civil society organizations in the protest , sit at the negotiating table with the government to resolve the crisis .

Source: hvg.hu

Leave a Reply 420 megnézve, 1 alkalommal mai nap |