< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 00000000 volt az USA atomrakétáinak titkos indítókódja

| Mobile | RSS

00000000 volt az USA atomrakétáinak titkos indítókódja

Két évtizeden keresztül nem is olyan titkosnak tűnő 00000000 titkos kód volt az a számsor, amit az amerikai elnököknek meg kellett adniuk az atomrakéták indításának engedélyezéséhez.

A legtöbbeknek a hidegháborús filmekből lehet ismerős az a helyzet, amikor az amerikai haderő a Fehér Házból várja a nukleáris rakéták indításához szükséges kódot. Az ArsTechnica egy 2004-es tudományos tanulmányból idézve azt írja: ez a bizonyos kód húsz éven át változatlan volt, nyolc darab nulla.

Az – időközben megváltoztatott kódot – az USA első embere mai napig egy atomtáskának is nevezett, mindig a közelében lévő táskában tartja. Az atomtáska indítókódjának szerepe az, hogy az amerikai elnök engedélyére mindenképpen szükség legyen egy atomtámadás vagy megelőző csapás indításához, sem terrorista szándékkal, sem véletlenül ne lehessen elindítani a rakétákat. A kód ismeretében ez a “véletlen” faktor nem is tűnik olyan nehezen összehozhatónak.

Az atomtáskát először az Egyesült Államok alkalmazta, az első ilyen biztonsági eszköz az 1953-ban hivatalba lépő Dwight D. Eisenhower korában tűnt fel az elnöknél. A táska nem az elnöknél, hanem egy kifejezetten erre a célra alkalmazott tisztnél van. A különleges tisztből összesen öt van, ők kísérik felváltva az elnököt, a bizonyos helyzetekben csuklójukhoz bilincselt táskával. A tiszt folyamatosan az elnök közelében van, mellette ül az Air Force One-on, helikopterben és autóban is, egy liftben kell utazzanak. A tiszt állandó tűzparanccsal rendelkezik.

A Barack Obama atomtáskáját hordozó biztonsági tiszt (világos felsőben) beszáll az elnöki helikopterbe
Fotó: Burns! / Flickr

A táskában egyébként megtalálható egy bunkerlista – azon atombiztos titkos helyek felsorolása, ahova vészhelyzetben az elnöknek menekülnie kell –, illetve a Fekete Könyvnek nevezett iratban az Egyesült Államok atomháborús tervének 75 oldalas kivonata is.

A Pravda visszaemlékezése szerint a NATO alapításának 50. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen Bill Clinton véletlenül otthagyta egy helyszínen az atomtáskás segítőjét, akinek 15 percet kellett futnia – kezében a nagyjából 20 kg-s táskával – ahhoz, hogy utolérje az elnököt.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 199 megnézve, 1 alkalommal mai nap |