< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Körhintamenet – Beszédes könyv Törőcsik Mari

| Mobile | RSS

Körhintamenet – Beszédes könyv Törőcsik Mari

2013. december 7. | hozzászólás | Kultúra

Körhintamenet címmel, Beszédes könyv Törőcsik Mariról alcímmel jelent meg Szabó G. László kötete a pozsonyi Kalligram Kiadó gondozásában. A könyv bemutatóját pénteken a színésznő és a szerző részvételével tartották meg a Vígszínházban.

A kötetben a szerző tíz interjúja olvasható a nemzet színésznőjével: a Kossuth-díjas művész vallomása pályájáról, sorsáról. Az első interjú 2011-es, az utolsó, a könyv zárófejezete 2013 márciusában készült. Emellett több mint negyven hazai és külföldi pályatársa, színészek, rendezők vallanak Törőcsik Mariról, hozzá fűződő viszonyukról.

A kötetben többek között Básti Juli, Eszenyi Enikő, Nagy-Kálózy Eszter, Makk Károly, Janisch Attila, Jiří Menzel, Miloš Forman, Zsámbéki Gábor, Závada Pál, Spiró György, Alföldi Róbert, Cserhalmi György és mások türkében ismeri meg az olvasó a színésznőt.

Az ötvennyolc éve a pályán lévő Törőcsik Mari kiemelte: büszke arra, hogy ebben a könyvben az összes nyilatkozó csupa tehetség.

A beszélgetést vezető Hegyi Barbara elmondta: a könyv a színházról és a filmről szól, az olvasó kulisszatitkokat is megtudhat belőle. A színésznő, aki Hegyi Barnabásnak, a Körhinta című film operatőrének a lánya, felidézte első, gyerekkori találkozását Törőcsik Marival és arról is beszélt, hogy az Átutazók című darabban együtt léphet vele színpadra.

Törőcsik Mari megjegyezte, hogy az egyik legnagyobb dicséretet éppen Hegyi Barnabás mondta neki. „Te, Mari, szerintem én minden magyar színésznőt fotografáltam, de szerintem a világon sincs ilyen kisszemű színésznő mint te vagy. De belenézek a kamerába és ilyen szemet nem tudom láttam-e még az életemben” – idézte az operatőrt.

Szabó G. László elmondta: az általa választott művészek mellett Zsámbéki Gábor volt az egyetlen, akit Törőcsik Mari kérésére szólaltatott meg.

atv.hu, MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 250 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: