< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Martonyi: nekünk is hasznos a megállapodás a világkereskedelmi reformokról

| Mobile | RSS

Martonyi: nekünk is hasznos a megállapodás a világkereskedelmi reformokról

2013. december 7. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Jó lehetőségek kínálkoznak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, különös tekintettel a kereskedelemre és a gazdaságra, hiszen a Fülöp-szigetek több mint százmilliós piacot jelent – mondta Martonyi János.

Nagy áttörésnek tartja Martonyi János külügyminiszter a világkereskedelem reformjáról szombat hajnalban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) konferenciáján megszületett megállapodást. A külügyminiszter, aki a héten részt vett a WTO-konferencián az indonéziai Bali szigetén, szombaton telefonon az MTI-nek azt mondta, az egyezség olyan kereskedelemkönnyítést tesz lehetővé, amely Magyarországnak is hasznos.

Martonyi János elmondta: sokak várakozása ellenére jött létre a megállapodás, az eseményen ugyanis “borús volt a hangulat”. Nagy áttörést jelent az eredmény, hiszen olyan kereskedelemkönnyítést tesz lehetővé, amely Magyarországnak is hasznos, mivel az ország abban érdekelt, hogy növekedjen a kivitel, különösen az Európán kívüli országokba – jegyezte meg. Úgy vélte, azért is nagyon fontos a megállapodás, mert azt jelenti, hogy a többoldalú kereskedelmi rendszer megmaradhat, holott azt “sokan eltemették már”, mondván inkább kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásokat kell kötni. Ezért ez a megállapodás jelentőségét tekintve “túlnő a konkrét tartalmán”, és mind Európának, mind pedig Magyarországnak kedvező – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A WTO konferenciáján, az indonéziai Bali szigetén szombaton született megállapodás az első átfogó világkereskedelmi reformról. A 160 ország küldötte egyhangúlag megszavazta azt az intézkedéscsomagot, amelytől szakértők a globális kereskedelem fellendülését várják. A konferencia résztvevői elfogadták az áruforgalomra vonatkozó szabályokat, öt, agráriumot érintő dokumentumot szavaztak meg, köztük az élelmiszer-biztonsági megállapodást, illetve négy, a legfejletlenebb országok támogatásáról szólót.

Nagy lehetőségek Magyarország és a Fülöp-szigetek között

Jó lehetőségek kínálkoznak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, különös tekintettel a kereskedelemre és a gazdaságra, hiszen a Fülöp-szigetek több mint százmilliós piacot jelent – mondta Martonyi János.

Rendkívül nagy lehetőségei vannak a kapcsolatok fejlesztésének Magyarország és a Fülöp-szigetek között Martonyi János külügyminiszter megítélése szerint, aki háromnapos látogatása végén nyilatkozott erről szombaton telefonon az MTI-nek. A tárcavezető közölte: Manilában találkozott mások mellett Jejomar C. Binay alelnökkel és Albert F. del Rosario külügyminiszterrel, valamint az üzleti élet képviselőivel.

Jó lehetőségek kínálkoznak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, különös tekintettel a kereskedelemre és a gazdaságra, hiszen a Fülöp-szigetek több mint százmilliós piacot jelent, és a jelenleg ide irányuló magyar kivitel viszonylag csekély – hangsúlyozta a külügyminiszter. A kivitel növelésének lehetőségei között megemlítette, a magyar húsipari termékek exportját segítheti, hogy ígéretet kapott arra, a behozatali engedélyhez szükséges helyszíni ellenőrzés rövidesen megtörténik.

Martonyi János kiemelte: az ázsiai országban van kereslet a magyar gyógyszeripari termékekre, és nagy az érdeklődés a magyar vízipari szakértelem iránt. Az utóbbival kapcsolatban kitért arra is, hogy néhány órával korábban érkezett meg a Fülöp-szigetekre a Fővárosi Vízművek és a Magyar Vöröskereszt szakértői csoportja, amely a Haiyan tájfun után a vízművek által felajánlott jelentős kapacitású víztisztító berendezést hozta az országba. A víztisztító berendezés és a szakértők költségeit a Külügyminisztérium biztosította – jegyezte meg.

Martonyi János úgy látja, ez a felajánlás kifejezi Magyarország szolidaritását, segíteni akarását, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a két ország közötti kapcsolatok erősödjenek. Hozzátette: Magyarország a Stipendium Hungaricum program keretében 35 ösztöndíjat ajánl fel Fülöp-szigeteki hallgatók magyarországi tanulmányaihoz.

A tárcavezető szerint összességében több területen, például az oktatásban, a kulturális, a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatokban sok lehetőség kínálkozik a két ország közötti együttműködésre. Ráadásul a Fülöp-szigetek keresztény ország, vagyis közös értékeket követ Magyarországgal – közölte a külügyminiszter.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 201 megnézve, 1 alkalommal mai nap |