< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

| Mobile | RSS

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

2013. december 8. | hozzászólás | Kultúra

Lackfi János író átveszi a magyar irodalom kategóriában elnyert Prima Primissima Díjat Jókai Anna írótól Budapesten, a Művészetek Palotájában 2013. december 6-án. Jobbra Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek péntek este a Művészetek Palotájában.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az elismerések átadása előtt felidézte: a díj immár történetének második évtizedébe lépett. Demján Sándor alapító célja a példaadás volt abban, hogy a gazdaság képviselői ismerjék el a magyar művészet, tudomány és sport jeles képviselőinek teljesítményét – emlékeztetett.

Csányi Sándor közölte: az elismerés odaítélésének folyamatában néhány változás történt. Idén a díjra tíz kategóriában 483 jelölés érkezett, ezért minden kategóriában létrehoztak egy szakmai zsűrit, amelyek tíz-tíz jelöltet emeltek ki, ez utóbbiak közül választottak az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát. A tíz kategória harmincas listájáról a gálaest napján választották meg a Primissimákat.

Korábban euróban, mostantól forintban határozták meg a díj összegét: a Primák – az eddigi mintegy 3 millió forint helyett – 5 millió, a Primissimák 15 millió forint jutalomban részesülnek – jelentette be. Ettől az évtől kezdve a Prima Primissima Díjat az OTP Bank finanszírozza és megújult maga a díj is: a kitüntetettek mostantól a kortárs hazai szobrászművészet egyik meghatározó alakja, Szmrecsányi Boldizsár az ég felé nyilazó ifjút ábrázoló kisplasztikáját vehetik át.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 213 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: