< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hunvald 31 hónapos előzetese indokolatlan volt

| Mobile | RSS

Hunvald 31 hónapos előzetese indokolatlan volt

2013. december 10. | hozzászólás | Közélet

Hunvald 31 hónapos előzetese indokolatlan volt

A strasbourgi emberi jogi bíróság kimondta, hogy Hunvald György volt szocialista politikust nem kellett volna olyan hosszú ideig előzetes letartóztatásban tartani Magyarországon. Hunvald 31 hónapot töltött rács mögött, ezért most kártérítést követelt.

A Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármesterrel szemben megfogalmazott gyanú súlyossága megfelelő indok volt ugyan a politikus vizsgálati fogságba helyezéséhez, ám önmagában nem elegendő ahhoz, hogy igazolja, miért kellett 31 hónapig rács mögött tartani – állapítja meg keddi ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.
hirdetés

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester
Fotó: Hajdú D. András – Origo

A bíróság szerint ezzel a magyar hatóságok megsértették a fővárosi VII. kerület egykori vezetőjének ahhoz fűződő jogát, hogy ésszerű időn belül lefolytassák ellene az eljárást, vagy amíg ez tart, visszanyerhesse szabadságát.

Hunvald György keresetében összesen több mint 32 millió forint kártérítést követelt, ám a bíróság ezt elutasította, és mindössze 2700 euró (mintegy 810 ezer forint) nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg az egykori polgármesternek. (Hunvald a fogva tartása alatt elmaradt jövedelme miatt 22 105 103 forint vagyoni, továbbá 10 millió forint nem vagyoni jellegű kártérítést követelt, de a strasbourgi bírák nem láttak ok-okozati összefüggést a polgármester anyagi kára és a magyar állam által elkövetett jogsértés között.)

A magyar hatóságok a felmerült bűncselekmények súlyossága, a szökés, elrejtőzés vagy másokkal való összejátszás, továbbá a visszaesés veszélye miatt hosszabbították meg folyamatosan Hunvald György vizsgálati fogságát.

A szökés veszélyét a bűncselekmények és a várhatóan kiszabott büntetés súlyosságára, valamint a bizonyíték bizonyos “elemére” hivatkozva látta indokoltnak a magyar bíróság, ám a védelem nem tudhatta meg, mi ez a bizonyíték – derül ki a strasbourgi ítéletből. A másokkal való összejátszás és a visszaesés veszélyét pedig a felmerült bűncselekmény szervezett jellege és az érintett összegek léptéke okán tartotta indokoltnak a magyar bíróság, de Strasbourg úgy véli, a magyar bíróságok nem vizsgálták meg megfelelően, hogy ezek valóban alátámasztják-e a levont következtetéseket.

“A vádak súlyossága önmagában szükséges, de nem elégséges feltétel ahhoz, hogy [Hunvaldot] egész idő alatt fogva tartsák” – hangsúlyozta ítéletében az emberi jogi bíróság, amely szerint a szökés és összejátszás, valamint a visszaesés megítélése esetében a magyar bíróság sablonos döntéseket hozott a vizsgálati fogság meghosszabbításáról, anélkül, hogy Hunvald György érveit érdemben megfontolta volna. A strasbourgi bírák azt is megjegyzik, hogy a vizsgálati fogság 31 hónapja alatt nem látja nyomát, hogy a bíróság érdemben megfontolta volna enyhébb kényszerintézkedés, például lakhelyelhagyási tilalom vagy házi őrizet alkalmazását.

“A bíróság azon a véleményen van, hogy a panaszos hosszú fogva tartása nem tekinthető szükségesnek az eljárás rendes lefolytatásának szempontjából” – foglalja össze döntését a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az ítélet egyelőre nem jogerős. A döntés ellen mind a magyar állam, mind Hunvald György fellebbezhet az úgynevezett Nagykamarához. A bíróság ítélete akkor válik jogerőssé és végrehajtandóvá, ha ezt három hónapon belül egyik fél sem kéri, vagy mindketten bejelentik, hogy nem óhajtanak élni ezzel a lehetőséggel.

A Hunvald Györggyel és ügyével kapcsolatos összes cikkünket itt találja meg. Legutóbb jogerősen másfél év börtönbüntetésre ítélték az erzsébetvárosi ingatlanügyekben játszott szerepe miatt, de nem kellett börtönbe vonulnia, mert előzetesben már bőven leülte ezt az időt.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 202 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: