< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Sikertelen kísérlet Visszaesett a Földre a kínai-brazil műhold

| Mobile | RSS

Sikertelen kísérlet Visszaesett a Földre a kínai-brazil műhold

2013. december 10. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Sikertelen kísérlet
Visszaesett a Földre a kínai-brazil műhold

Nem sikerült pályára állítani a Kína által hétfőn fellőtt kínai-brazil közös fejlesztésű földfigyelő műholdat.
2013.12.10 00:32MTI

A mesterséges égitest a brazil földhasználatnak, többek közt az Amazonas-medence erdőfelületének a megfigyelését célzó műholdsorozat negyedik tagja volt.

A brazil űrprogram célja, hogy csökkentse az ország amerikai és európai űrfelszerelésektől és hordozórakétáktól való függőségét és fejlessze a hazai repüléssel és űrhajózással kapcsolatos ipart, amely már most a világ harmadik legnagyobb gyártója a kereskedelmi sugárhajtású utasszállító repülőgépeknek.

A brazil kormány továbbá növelni szeretné határainak ellenőrzését, illetve javítani akarja az erdő- és vízgazdálkodást, valamint az ásványi- és mezőgazdasági erőforrások kezelését az ország nagy kiterjedésű, gyéren lakott belterületein.

A Kína és Brazília által közösen fejlesztett CBERS-3 nevű mesterséges holdat helyi idő szerint hétfő reggel lőtték fel egy Long March 4B típusú hordozórakétán a Sanhszi tartománybeli Tajjüanban lévő műholdindító központból – ismertette közleményében a brazil tudományügyi minisztérium.

“A hordozó szerkezet meghibásodott repülés közben és a műholdat nem sikerült a megfelelő pályára állítani. Az előzetes kiértékelések szerint a CBERS-3 visszatért a Földre” – olvasható a dokumentumban.

A minisztérium szerint a sikertelen kilövés okait kivizsgálják és a két ország megállapodott abban, hogy felgyorsítják a soron következő CBERS-4 műhold fellövésének előkészületeit.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 156 megnézve, 1 alkalommal mai nap |