< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Fidesz dominál, Fodor a legnépszerűbb baloldali

| Mobile | RSS

A Fidesz dominál, Fodor a legnépszerűbb baloldali

2013. december 11. | hozzászólás | Közélet

A Fidesz dominál, Fodor a legnépszerűbb baloldali

A Nézőpont a Heti Válasz megbízásából ezer fő telefonos megkérdezésével készített országosan reprezentatív mintán alapuló felmérést a hazai pártok és a politikusok támogatottságáról. A kormánypártok a teljes népesség és a biztos pártválasztók körében is magasan vezet. A baloldali ellenzék legnépszerűbb politikusa Fodor Gábor, a legnépszerűtlenebb Gyurcsány Ferenc.

A teljes népesség körében 36 százalék szimpatizál a kormánypártokkal, 10 százalék a Magyar Szocialista Párttal, 6 százalék az Együtt–PM Szövetséggel, 3-3 százalék a Demokratikus Koalícióval és a Lehet Más a Politikával, valamint 10 százalék a Jobbikkal. Választási aktivitás tekintetében érződik a kampány közelsége, hiszen már most vasárnapra vonatkozóan is 63 százalékos aktivitásra számíthatnánk. A részvételét biztosra ígérő aktív szavazók körében 40 százalékos a Fidesz–KDNP, 12 százalékos az MSZP, 11 százalékos a Jobbik, 7 százalékos az Együtt–PM, s 4-4 százalékos az LMP és a DK tábora.

Fodor a legnépszerűbb a baloldalon

A baloldali ellenzék legnépszerűbb politikusa Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, akit az összes megkérdezett 81 százaléka (az őt ismerők) átlagosan 43,07-os népszerűséggel értékelt. A ranglista következő három helyét Karácsony Gergely, Schiffer András és Jávor Benedek foglalja el 54–67 százalékos ismertséggel, valamint 34,10–37,11-os szimpátiamutatóval. A legkevésbé népszerű politikus Gyurcsány Ferenc – 94 százalékos ismertséggel és 24,08-os indexszel –, akit nem sokkal előz meg csupán Bajnai Gordon és Mesterházy Attila.
A többség újratárgyalná a Bajnai–Mesterházy-paktumot

Az ellenzéki vezetők listája nem teljes – hiányzik róla az épp csak zászlót bontott Társadalmi Igazságosságért Néppárt vezetője, Szili Katalin –, ugyanakkor az eredmények jól mutatják a baloldali tábor megosztottságát. A népszerűségi vizsgálat első lépésében a listán szereplő politikusok ismertségét, majd az egyes személyt ismerők körében a szimpátiaindexet mérte a Nézőpont (kumulálva a teljes mértékben szimpatikus és az inkább szimpatikus válaszokat). Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a személyeket övező szimpátia sokszor elégtelen a politikai palettára kerüléshez, Fodor Gábor népszerűsége mégis hozhat a félbemaradt baloldali összefogás konyhájára.

Az MSZP és az Együtt–PM Szövetség megállapodásának kibővítése megosztja a választókat (43-41 arányban a tárgyalóasztalhoz ülést támogatók vannak többségben), de a baloldali táborokban egyértelműbb az igény: a szocialista hívek 56 százaléka, az Együtt–PM táborának 67, a DK táborának pedig 90 százaléka szerint lenne szükség más baloldali pártok bevonására.
88 hónapja van élen a Fidesz–KDNP

Immár 88 hónapja vezeti a közvélemény-kutatásokat a Fidesz–KDNP, ennek ellenére még meglehetősen korai lenne kijelenteni, hogy a 2014-es választások eldőltek volna, mivel a nem válaszolók és a bizonytalanok továbbra is rendkívül magas arányt képviselnek. A novemberi adatok alapján egy közös MSZP–Együtt–PM–DK-lista is simán kikapna a kormánypártoktól.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 159 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: