< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Csányi: „Kirekesztő, ha egy meleg szereplő nem lehet ellenszenves”

| Mobile | RSS

Csányi: „Kirekesztő, ha egy meleg szereplő nem lehet ellenszenves”

2013. december 11. | hozzászólás | Kultúra

Csányi: „Kirekesztő, ha egy meleg szereplő nem lehet ellenszenves”

A Coming outról a kritikusok egy része homofób alkotásként beszél. A film főszereplőjeként homoszexuális férfit alakító Csányi Sándor azonban „visszavág”, mondván, hogy ez csak egy vígjáték. Szerinte a politikai korrektség terén komoly előrelépés, ha merünk viccelni. „Ha egy fekete vagy meleg szereplő nem lehet ellenszenves, az ugyanolyan kirekesztő”. Exkluzív nagyinterjúnk a holnap utcára kerülő Heti Válaszban.

Fotó: Sebestyén László

„Az Amerikából indult polgárjogi mozgalom szerint ha egy filmben színes bőrűek szerepeltek, akkor kizárólag pozitív figurák lehettek. A családot, a hagyományos értékrendet képviselték, és segítették a főhőst a nehéz helyzetben. A melegek esetében pedig párok jelentek meg, akik fodrászként vagy lakberendezőként dolgoztak, és mindig nagyon vidámak és pozitívak voltak. Ők mondják a főhősnek a film végén, amikor az már nagyon maga alatt van, hogy: »ha tényleg annyira szereted, akkor miért nem rohansz utána?« És akkor a főhős rohan. A politikai korrektség terén komoly előrelépés, ha merünk ezzel viccelni. Ha egy fekete vagy meleg szereplő nem lehet ellenszenves, az ugyanolyan kirekesztő” – mondja lapunknak Csányi Sándor.

„Eresszünk fel marha nagy lufikat, és akkor majd bejönnek a nézők: én ebben nem hiszek – mondja a színház feladatáról. – Könnyű provokálni, nem kell hozzá nagy szakmai tudás. Ez csak marketing. És ugyanígy, nem lehet pusztán a nemzeti érzelemre apellálni. Ha provokálom a középosztályt, akkor majd bejön az összes liberális, ha meg szép mentében kiállok, akkor jön az összes jobboldali? Hol van itt a szakmaiság?”

A nagyinterjú a december 12-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 193 megnézve, 1 alkalommal mai nap |