< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Megnyílt a Szépművészeti Múzeum újrarendezett egyiptomi kiállítása

| Mobile | RSS

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum újrarendezett egyiptomi kiállítása

2013. december 12. | hozzászólás | Kultúra

Új szerzeményekkel – köztük az egyiptomi gyűjtemény eddigi legjelentősebb vásárlásával – kiegészülve és újrarendezve nyílt meg csütörtökön a Szépművészeti Múzeum immár csaknem 500 műtárgyat felvonultató egyiptomi állandó kiállítása.

A múzeum legkedveltebb állandó tárlata péntektől ismét fogadja a közönséget: megérte várni a kiállítás átépítésére, hiszen az az újragondolt, a kronológiai rend helyett tematikus elrendezésű anyagot európai rangú installációban mutatja be – mondta el a megnyitó előtti sajtóvezetésen Baán László főigazgató.

Emlékeztetett arra, hogy a tárlat újragondolását a kormány 200 millió forintos támogatása tette lehetővé, amelyből a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több gyűjteményi egysége is megújulhatott. A kormányzat további 100 millió forinttal támogatta az egyiptomi gyűjtemény valaha volt legnagyobb értékű műtárgybeszerzését, az óbirodalmi VI. dinasztia idején élt Haunefer sírrelief-töredékéhez azonban így is értékén alul jutott hozzá a múzeum, mert a 4200 éves, feliratos architrávot a budapesti szakemberek tudták csak pontosan azonosítani – tette hozzá.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a megnyitón hangsúlyozta: a Szépművészeti Múzeum, “ahol az elmúlt 15 évben a minőség forradalma zajlott le”, önmagában is megérdemli, hogy támogatásban részesüljön, de ennél jóval többről van szó: a kormányzat példát is kívánt mutatni. Bach Fülöp kereskedő, a múzeum egyiptomi gyűjteménye alapítójának példája is álljon a kortársak előtt, “a mai kor oligarcháinak, uzsorásainak megvan a maguk kötelessége, hogy bűneiket jóvátéve vagyonuk egy részét donáció, mecenatúra formájában a haza javára fordítsák” – fogalmazott.

Lázár János szót ejtett a Városligettel kapcsolatos törvényjavaslat múlt heti vitájáról is: “szégyellem magam pártállástól függetlenül politikustársaim nevében is, hogy a Városliget múzeumi koncepciója, az elmúlt 150 legnagyobb közép-európai kulturális beruházásának ügye leegyszerűsödik egy telekvitára a magyar sajtóban és politikában”.

Varga Edit, az egyiptomi gyűjtemény korábbi vezetője felidézte, hogy a Szépművészeti Múzeumban 1939-ben nyílt az első egyiptomi állandó kiállítás, majd 1972-ben egy jóval bővebb anyagot bemutató tárlat. Ezt 2009-ben le kellett bontani, hogy az átépítés után újrarendezve váljon ismét láthatóvá. “Most először van a múzeumnak olyan vezetője, akit érdekel az egyiptomi kultúra és maga kezdeményezte jelentős értékű műtárgy vásárlását, de ezzel egyenértékű a nemzetközi színvonalú raktár kialakítása is” – méltatta a friss eredményeket a szakember.

Liptay Éva, az egyiptomi gyűjtemény vezetője és az újrarendezett tárlat kurátora elmondta: a mélyföldszinti kiállítóteret az átépítéssel egyidejűleg harmadával bővítették is. A raktárterület így ugyan kisebb, de jóval korszerűbb lett és látványraktárként alkalmanként látogatható is lesz.

A bemutatott csaknem félezer műtárgyat a múzeum szakemberei tematikus egységekbe rendezve, az ókori egyiptomi univerzumot alkotó három szféra: az emberek, az istenek és a halottak témakörei mentén mutatják be, hangsúlyozva a három világ közötti átjárásokat is.

Az ókori egyiptomiak mindennapi életét felidéző egységben a látogatók megismerkedhetnek többek között a különböző írásfajtákkal, a háztartások felszerelésével és a korabeli testápolás eszközeivel is. Fontos szerepet töltöttek be az imákat, varázsszövegeket tartalmazó sztélék, melyekből kisebb válogatás látható a kiállításban.

Templomi reliefek, áldozati táblák, edények, csörgők, hangszer-töredékek és egyéb eszközök idézik meg az istenekkel való kapcsolattartás módozatait, és bőséges anyag mutatja be a halotti kultusz legfontosabb istensége, Ozirisz kultuszát is.

A halottak világát tárgyaló egységben a közönség megismerheti a múzeum múmiakutatási projektjének legfrissebb eredményeit és külön válogatásokon keresztül tekintheti át a halotti koporsók, az elhunyt belső szerveit tartalmazó kanopusz edények, és az egyiptomiak hita szerint a túlvilágon helyettük dolgozó usébti szobrocskák változatait.

Itt kapott helyet a Liptay Éva szavai szerint az egész gyűjteménynek új arculatot szabó műtárgy, a Dél-Szakkarában eltemetett Haunefer felolvasópap sírjából származó, nagy értékű relief is. A Szépművészeti egyiptomi gyűjteménye nem Egyiptomból származó ókori tárgyakat is őriz, a bejárat előtti vitrinben ebből az anyagból látható bemutató.

(MTI)
forrás:kormányportál

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: