< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A spanyol központi kormány tiltakozása ellenére 2014. november 9-én népszavazást tartanak a katalán állam függetlenségéről. ///// Cataluña para formar A finales de 2014 son fatales para España ?

| Mobile | RSS

A spanyol központi kormány tiltakozása ellenére 2014. november 9-én népszavazást tartanak a katalán állam függetlenségéről. ///// Cataluña para formar A finales de 2014 son fatales para España ?

Katalónia kiválna
2014 végén megcsonkítják Spanyolországot?

A spanyol központi kormány tiltakozása ellenére 2014. november 9-én népszavazást tartanak a katalán állam függetlenségéről.

Madrid alkotmányellenesnek nevezte a referendumot.

Artur Mas katalán elnök

A katalán szeparatista pártok abban egyeztek meg, hogy a szavazólapon két kérdés fog szerepelni: “Akarja-e Ön, hogy Katalónia állammá váljon?”, és amennyiben erre “igen” a válasz, akkor a második kérdés az lesz, hogy “Akarja-e Ön, hogy ez az állam független legyen?”

Artur Mas katalán elnök sajtótájékoztatóján nem árulta el, hogy értelmezésük szerint mi a különbség “állam” és “független állam” között. A hírügynökségek szerint a tartományi kormány nyitva akarta hagyni annak a lehetőségét, hogy Katalónia önálló állami intézményeket hozzon létre, ugyanakkor Spanyolország része maradjon, ahogyan ez megfigyelhető Puerto Rico és az Egyesült Államok esetében.

Alberto Ruíz Gallardón spanyol igazságügy-miniszter a hírekre reagálva kijelentette: “nem lesz szavazás”, ugyanis Spanyolország alkotmánya tiltja, hogy a nemzeti szuverenitással összefüggő kérdésekről népszavazást tartsanak. A döntés a lakosság egészét érintené – tette hozzá.

Mas szerint a távoli időpont “időt hagy a spanyol állami intézmények számára, hogy megtárgyalják a katalán hatóságokkal, milyen alakot ölthet a népszavazás a létező törvényi keretek között”.

A konzervatív madridi kormányzat korábban több ízben is törvényellenesnek nevezte a katalán nacionalista pártok függetlenségi tervét, és bejelentette, hogy meg fogja akadályozni annak kivitelezését.

A spanyoltól különböző nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok jelentős része régóta nehezményezi, hogy a spanyol költségvetés nettó befizetőiként támogatniuk kell a központi államot. Egy korábbi felmérés szerint a katalánok mintegy 80 százaléka támogatja a függetlenségről szóló referendum megtartását, de csak 52 százalékuk szavazna a Spanyolországtól való elszakadásra.

Az Európai Unió és a NATO egyértelművé tette a katalánok számára, hogy elszakadás esetén, a nemzetközi szervezetekben való tagságuk is megszűnne.

Katalónia a maga 7,6 millió lakosával Andalúzia után a második legnagyobb spanyolországi régió.

forrás:ma.hu

Cataluña para formar
A finales de 2014 son fatales para España ?

A pesar de las protestas contra el gobierno central español 2014a 09 de noviembre del referéndum sobre la independencia del gobierno catalán .

Madrid ha convocado el referéndum inconstitucional.

El presidente catalán Artur Mas

Los partidos separatistas catalanes acordaron que hacen la boleta, se incluirán dos preguntas: ” ¿Siempre ha querido convertirse en Estado Cataluña? ” Y si fue ” sí”, entonces la segunda pregunta será: ” Quiero usted sabe que esto es independiente del estado? ”

Rueda de prensa el presidente catalán Artur Mas se negó a decir que de acuerdo con su interpretación de la diferencia entre ” Estado” y ” Estado independiente “. Según la agencia de noticias del gobierno provincial quiso dejar abierta la posibilidad de que Cataluña establecer instituciones estatales independientes , pero siguen siendo parte de España , como se observa en el caso de Puerto Rico y Estados Unidos.

Alberto Ruiz Gallardón , el ministro español de Justicia en respuesta a la noticia, dijo : ” no habrá un voto ” , como la constitución de España prohíbe a un referéndum sobre asuntos relacionados con la soberanía nacional. La decisión afectaría a la población en su conjunto – agregó.

Mas en la lejana fecha ” para dar tiempo a las instituciones públicas españolas para hablar de las autoridades catalanas , que forma en un referéndum entre el marco jurídico vigente . ”

El gobierno conservador en Madrid tuvo en varias ocasiones llamados ilegales por el plan del partido nacionalista catalán por la independencia, y anunció que va a impedir la ejecución de .

El español lenguas diferentes es una parte importante de su cultura y orgulloso de largo sido decepción catalanes que el presupuesto para la red española befizetőiként apoyo del Estado central. De acuerdo con una encuesta anterior , un 80 por ciento de los catalanes apoyan el referéndum de independencia en la retención , pero sólo el 52 por ciento votaría a separarse de España .

La Unión Europea y la OTAN han dejado claro para los catalanes, en caso de secesión, su pertenencia a organizaciones internacionales también cesa .

Cataluña es la segunda región más grande de España después de Andalucía de sus 7,6 millones de habitantes.

Fuente: ma.hu

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |