< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Eddig 80 ezer határon túli szavazó regisztrált

| Mobile | RSS

Eddig 80 ezer határon túli szavazó regisztrált

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) eddig csaknem 80 ezer regisztrációs kérelem érkezett a tavaszi országgyűlési választásra, a legtöbben Romániából és Szerbiából kérték felvételüket a választási névjegyzékbe – olvasható az iroda honlapján.

A tavaszi országgyűlési választáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot – köztük a szavazólapot – a választópolgárhoz, aki a voksát levélben adhatja le. A regisztrációra augusztus 1-je óta van lehetőség, a választást megelőző 15. napig.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője az MTI-nek elmondta: az NVI-hez eddig 79 855 kérelem érkezett. A tapasztalatok szerint a kérelmek kevesebb mint tíz százalékánál adódik valamilyen probléma, ezek egy részét átvizsgálva az NVI végül elfogadta a regisztrációt.

A kérelmek másik részében azonban az NVI elutasító határozatot hozott, mert olyan formai hibák voltak a kérelemben, amelyek lehetetlenné tették az elfogadását: például nem jelölte meg a kérelmező, hová kéri a szavazási iratcsomagot, vagy a sajátja helyett az édesanyja születési idejét adta meg, ezek voltak a típushibák – mondta az NVI vezetője.

Hozzátette: ezeket a kérelmeket elutasították, és tájékoztatták a kérelmezőt, hogy ha kijavítja a hibákat, újra beküldheti a regisztrációs kérelmét.

A választási eljárási törvény múlt heti módosítása lehetővé tette, hogy a jövőben ne legyen elutasítási ok, ha a kérelmező nem használt ékezeteket, vagy idegen nyelven írta le a születési helyét – idézte fel.

Elmondta, hogy érkezett körülbelül 150 olyan kérelem is, amelyet az NVI azért nem tudott elfogadni, mert arra jogosulatlan küldte be, vagyis olyan külföldön élő magyar állampolgár, akinek van magyarországi lakcíme. Ezek az állampolgárok ugyanis levélben nem, csak személyesen szavazhatnak a magyarországi lakóhelyük szerint illetékes választókerületben.

Az NVI elutasító határozatával szemben jogorvoslattal lehet élni, a Fővárosi Törvényszék elé eddig öt ügy került – valamennyi ilyen, vagyis a jogosulatlan kérelemmel összefüggő ügy volt – ezek közül háromban már helybenhagyta az NVI elutasító döntését a törvényszék.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 217 megnézve, 1 alkalommal mai nap |