< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A skót függetlenségi törekvések sikerének kockázatára figyelmeztetik a brit kormányt

| Mobile | RSS

A skót függetlenségi törekvések sikerének kockázatára figyelmeztetik a brit kormányt

Az uniópártiak stabil többségét jelző közvélemény-kutatások ellenére “sokkszerű győzelmet” arathat a Skócia önállósodására törekvő mozgalom a skót függetlenségről kiírt jövő évi népszavazáson az elszakadás elleni kampány erőtlensége miatt – vasárnapi brit sajtóértesülések szerint több forrásból is ilyen figyelmeztetést kapott David Cameron brit miniszterelnök.
Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője tavaly januárban hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A felmérések folyamatosan azt mutatják, hogy a függetlenné válást ellenzők jelentős többségben vannak. Az unió fenntartása mellett kampányoló, Better Together (Jobb együtt) nevű szövetséget egy komoly közmegbecsültségnek örvendő veterán skót politikus, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszter vezeti.
A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint azonban több kormányzati politikus is arra figyelmeztette Cameront, hogy a skót uniópártiak kényelmes többségét mutató közvélemény-kutatások hibásnak bizonyulhatnak.

A lap forrásai szerint ez a véleménye mások mellett Alistair Carmichaelnek, a brit kormány Skócia-ügyi miniszterének, aki attól tart, hogy a skót függetlenségpárti erők esetleg könnyebben mozgósítani tudják elkötelezett híveiket a szavazásra, mint az uniót pártolók.

Carmichael emellett attól is tart, hogy sok olyan, egyelőre bizonytalan skót választó is – mintegy kései elégtételként – a függetlenségre voksol majd, aki Margaret Thatcher néhai konzervatív párti brit miniszterelnök gazdasági reformprogramját okolja a skóciai nehézipar hanyatlásáért.

A The Sunday Times forrásai szerint Lynton Crosby, a brit Konzervatív Párt választási főtanácsadója kifejezetten gyengének tartja a Darling vezette uniópárti kampányt, és emiatt arra figyelmeztette Cameron miniszterelnököt, hogy a skót függetlenségpártiak szeptemberi győzelme “nem csak hogy lehetséges, de egyenesen valószínű”.

A lap értesülései szerint Crosby is attól tart, hogy az uniópártiak jelentős előnyét mutató közvélemény-kutatások nem a valós helyzetet jelzik.

A referendum éve a függetlenséget pártolók számára jelképes jelentőségű. Jövőre lesz ugyanis a hétszázadik évfordulója az 1314-ben, Bannockburn mezején megvívott csatának, amelyben Robert de Bruce skót király néhány ezres serege megsemmisítő vereséget mért II. Eduárd angol uralkodó sokszoros túlerőben lévő haderejére.
Ezt a győzelmet a skót történetírás az angol hódítási kísérletek ellen folytatott háborúk legnagyobb skót katonai diadalaként tartja számon.

A két királyság hivatalosan végül csak 1707-ben, a londoni és az edinburghi parlament által kölcsönösen szentesített uniótörvények alapján egyesült.

A skót kormány által meghirdetett népszavazáson ennek a három évszázados uniónak a sorsáról kell majd dönteni.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 224 megnézve, 1 alkalommal mai nap |