< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Volgográdi merénylet: tíz kiló trotil robbanóerejét is meghaladta a detonáció

| Mobile | RSS

Volgográdi merénylet: tíz kiló trotil robbanóerejét is meghaladta a detonáció

Tíz kilogramm trotil robbanóerejét is meghaladta a volgográdi központi vasútállomáson vasárnap működésbe hozott robbanószerkezet pusztító hatása – közölte az orosz szövetségi nyomozóhivatal szóvivője.
Robbantásos merényletet követett el vasárnap délelőtt egy öngyilkos terrorista nő a dél-oroszországi Volgográd pályaudvarán, a terrorcselekménynek 15 halálos áldozata volt és sok a sebesültje.

Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozóhivatal szóvivője elmondta, hogy az öngyilkos merénylő által felrobbantott szerkezet fémreszeléket is tartalmazott, amely erősíti a pusztítás hatását. A nőt, akinek a fejét egyes sajtójelentések szerint megtalálták a pályaudvar előcsarnokában, egy fiatal rendőr akadályozta meg abban, hogy tovább mehessen. A rendőr meghalt a robbanásban, hat másik társa megsérült.

A robbanóeszközt az öngyilkos merénylő közép-európai idő szerint délelőtt háromnegyed tíz körül a központi vasútállomás bejáratánál hozta működésbe, mivel nem engedték át az elektronikus biztonsági kapun.

A terrorista merényletben a legfrissebb adatok szerint 15-en haltak meg, köztük egy anya, aki testével védte gyermekét a robbanástól. A hatóságok közlése szerint 40 embert vittek kórházba, 45-en szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket a robbanás miatt, öt embert a helyszínen láttak el az orvosok.

A Rosszija 24 állami hírtelevízióban mobiltelefonnal készített felvételeket mutattak be, amelyeken jól látszik a robbanáskor keletkezett tűz. Az épület bejárati oldalánál a földszinten és az első emeleten minden ablak üvegét betörte a detonáció.

Szemtanúk beszámolója szerint a pályaudvaron és környékén tartózkodó emberek pánikba estek, az épület előtt holttestek hevertek. A hatóságok a mentés miatt lezárták és átkutatták a vasútállomást, további esetleges robbanószerkezeteket keresve.

Az áldozatok száma a hatóságok szerint sokkal nagyobb lett volna, ha az öngyilkos merénylőnek sikerül bejutnia az épületbe. Egyes értesülések szerint a moszkvai vonaton akarta magát felrobbantani.

Volgográdba orvosi műszerekkel felszerelt mentőrepülőgépet küldött a rendkívüli helyzetek minisztériuma, szakorvosok, pszichológusok is a helyszínre utaztak. A kilenc súlyos sérültet várhatóan Moszkvába viszik.
A dél-oroszországi nagyváros központi pályaudvara fontos vasúti csomópont. Az épületben naponta mintegy három és fél ezer ember fordul meg. Volgográdban futnak össze a krasznodari, a rosztovi, a moszkvai, a szaratovi és az asztraháni vasútvonalak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap utasította a rendvédelmi erőket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a biztonság szavatolására a volgográdi merényletet követően – közölte szóvivője. Vlagyimir Kolesznyikov, a szövetségi rendőrség szóvivője elmondta, hogy megerősítették a biztonsági intézkedéseket a pályaudvarokon és a repülőtereken, valamint a forgalmas helyeken. Szergej Bozsenov, a Volgográdi régió kormányzója közölte, hogy nincs pánik a milliós lakosú Volga menti nagyvárosban. A településen gyászt rendeltek el január 1. és 3. között.
Az oroszországi muftik tanácsa üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt. A muzulmán vezetők testülete leszögezte, hogy “az iszlámnak semmi köze nincs a terrorista bűncselekményhez”, “a muzulmánok haraggal ítélik el a terroristákat”, és az ártatlan emberek megölését súlyos bűnnek tartják.

A “Russzkije regioni” nevű internetes oldalon az orosz nacionalisták hétfőre “népgyűlést” hirdettek meg Volgográdban. Szerintük le kell mondania a kormányzónak és a város polgármesterének is, mert nem tudták megakadályozni az újabb merényletet.
A dél-oroszországi nagyvárosban két hónap leforgása alatt már két, halálos áldozatokkal járó terrorcselekményt követtek el. Október 21-én egy dagesztáni öngyilkos nő egy főként diákokkal teli városi buszban robbantotta fel magát. Akkor hét ember meghalt, 55-en megsebesültek.
forrás:híradó-hu

Leave a Reply 210 megnézve, 1 alkalommal mai nap |