< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Legalább hetven újságíró halt meg az idén foglalkozása miatt

| Mobile | RSS

Legalább hetven újságíró halt meg az idén foglalkozása miatt

Legalább hetven újságíró halt meg az idén foglalkozása miatt

Miközben néhány országban csökkent a foglalkozásuk miatt meggyilkolt újságírók száma, a Közel-Kelet halálos tereppé vált a zsurnalisztáknak – állapította meg egy, az újságírók védelmére alakult nemzetközi bizottság. A sajtó munkásai főleg háborús körzetekben vesztik életüket, de olyanok is megtorlás áldozatává válnak, akik rendőrségi visszaéléseket lepleznek le, a politikai korrupció vagy a kábítószer-csempészet konkrét eseteivel foglalkoztak.
Legalább hetven újságíró halt meg az idén foglalkozása miatt – állapította meg közleményében az újságírók védelmére alakult nemzetközi bizottság (CPJ).

A New York-i székhelyű szervezet, amely 1992 óta állít össze évente hasonló jelentéseket, felhívja rá a figyelmet, hogy 2013-ban 29 újságíró vesztette életét a szíriai polgárháborúban, tíz pedig az Irakban végzett tudósítói tevékenysége közben. Hat újságíró az idén Egyiptomban lelte halálát augusztus 14-én a rendőrség és a Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen tiltakozó iszlamisták közötti véres összecsapásokban.

“A Közel-Kelet halálos tereppé vált az újságíróknak. Miközben néhány országban csökkent a foglalkozásuk miatt meggyilkolt újságírók száma, a szíriai polgárháború és a vallási indíttatású iraki fegyveres támadások sok áldozatot szedtek” – mondta nyilatkozatában Robert Mahoney, a bizottság igazgatóhelyettese.

A jelentésben szereplő hetven áldozat között nem csupán a helyszínre küldött hivatásos tudósítók vannak, hanem olyan – különféle külföldi sajtóorgánumok által alkalmazott – helyi megbízottak is, akik rendszeresen küldenek információkat.

Olyanok is szakmájuk áldozatává váltak, akik a különböző országok kormánypárti vagy ellenzéki sajtóját látják el hírekkel.

A sajtó munkásai főleg háborús körzetekben vesztik életüket. A CPJ jelentése szerint azonban nem mindenkit munkája gyakorlása közben gyilkolnak meg, hanem sok esetben csak azután, hogy valamilyen kényes témát dolgozott fel híradásában. Elsősorban olyan újságírók válnak megtorlás áldozatává, akik rendőrségi visszaéléseket lepleznek le, a politikai korrupció vagy a kábítószer-csempészet konkrét eseteivel foglalkoztak, főleg Bangladesben, Brazíliában, a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Pakisztánban és Oroszországban.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 225 megnézve, 1 alkalommal mai nap |