< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: „Politikailag, a demokrácia területén súlyos visszaélés történt”

| Mobile | RSS

„Politikailag, a demokrácia területén súlyos visszaélés történt”

2013. december 30. | hozzászólás | Közélet

A jövő évi országgyűlési választások előtt bárki levélben megtilthatja, hogy a különböző pártok személyre szóló kampányüzenetekkel keressék meg. A választási szakértő ezt előrelépésnek minősítette, ugyanakkor Tóth Zoltán szerint több olyan, a kampánnyal kapcsolatos jogszabály változott meg az utóbbi időben, amely miatt a választópolgárok kevésbé bízhatnak meg a demokratikus berendezkedésben.

A politikai pártoknak lehetőségük van arra, hogy kikérjék a névjegyzékben szereplő választópolgárok név- és lakcímadatait annak érdekében, hogy személyre szóló kampányüzenetekkel keressék meg őket. Ha viszont ezt valaki nem szeretné, jövő januártól a választási eljárásról szóló törvény értelmében levélben meg is tilthatja a róla nyilvántartott adatok kiadását.

„Január 1-je után postázzuk ki valamennyi magyarországi háztartásba azokat a nyomtatványokat, amelyeken a választók megtilthatják személyes adataik kampánycélú kiadását” – nyilatkozta az ATV-nek telefonon Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint ugyanakkor „van valamifajta előrelépés a szűken vett jogi területen, azonban politikailag, a demokrácia területén súlyos visszaélés is történt”. Az Országos Választási Bizottság volt elnöke szerint ugyanis a miniszterelnöknek két éve törvény biztosította lehetősége van közpénzből finanszírozott politikai kampányt folytatni. Orbán Viktor legutóbb a Németországban élő magyaroknak küldött levelet, hogy szavazzanak – mondta a választási szakértő.

„Ez aggályos. Fehéroroszországban szokás, ahol az államelnök arra hivatkozva, hogy ő nem pártember, megtesz valamit. Kultúrállamokban van egy politikai mérséklet és a miniszterelnöknek sincs joga ilyen kampányt folytatni” – fogalmazott Tóth, hozzátéve, hogy „ezt ráadásul egy ellenzéki pártnak lehetősége sincs megtenni”.

atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 1153 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: