< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Vállalkozók tízezrei mentek tönkre az idén

| Mobile | RSS

Vállalkozók tízezrei mentek tönkre az idén

Vállalkozók tízezrei mentek tönkre az idén

Vállalkozók tízezrei mentek tönkre idén Több tízezer kisvállalkozó már nem is vesz online pénztárgépet, inkább lehúzza a rolót, írja a Népszabadság. A lap szerint kasszacsere még 50 ezer forintos állami támogatással is nehéz. Ráadásul ez a pénz csak annak jár, akinél még idén csilingelni kezd az új pénztárgép, és ha a rendelet nem módosul, százezer kereskedő bukhatja az ötvenezer forintos támogatást.

Sok kereskedőnek maga a pénztárgépátállás tette be végleg a kaput, az ezzel kapcsolatos költségek miatt döntöttek úgy, hogy visszaadják az ipart. Mások egyébként is befejezték volna az üzletet, mert sok helyütt az üzlet már magát sem tartotta el – ezt már a kiskereskedelmi szektort ismerő szakértőink teszik hozzá. Kiemelik: rengeteg kereskedőnek jelentenek komoly terhet – még az ötvenezer forintos állami támogatás mellett is – az átállás költségei, és akik talpon maradnak, azoknak muszáj beépíteniük az árakba az online adatkapcsolat terheit. Az adatátvitel havonta 2300 forintba kerül, és az új gépek karbantartásigénye is növeli majd a kiadásokat: teljesen új rendszerről van szó, ami ismeretlen a kereskedőknek. Az is csak a jövőben derül ki, mennyire terhelhető a NAV rendszere, hiszen a hivatalos adatok szerint ma alig több mint tízezer kassza kapcsolódik a hatóság szervereire.

Az üzembe helyezett új típusú pénztárgépek száma időközben meghaladta a tízezret – tájékoztatott a NAV, míg a szlovák gyártmányú Flexy gépeket forgalmazó ECR Trade azt közölte, hogy napi 5-600 gépet adnak ki, ezeknek a jelentős része a napokban megszemélyesítve – vagyis a NAV követelményeinek megfelelően beüzemelve – meg is kezdi működését az üzletekben. A cég továbbra is raktárról tudja kiszolgálni a kereskedőket, akár azokat is, akik a NAV felületén más gépre regisztráltak – mondta Tóth Tamás, hozzátéve: ezekben a napokban a kereskedők a karácsonyi csúcson pörögnek, nem a kasszacserével foglalkoznak.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint csak azok vehetik igénybe az ötvenezer forintos állami támogatást, akiknél december 31-ig megkezdi működését az online pénztárgép. Tekintve, hogy a NAV tájékoztatása szerint 120 ezernél valamivel több megrendelést regisztráltak, és mindössze a tízezret haladja meg a már üzemelő kasszák száma, és szilveszterig már csak két munkanap van, százezer kereskedő bukhatja az állami támogatást.

A támogatást ugyanis a kereskedő kapja, de úgy, hogy azt a forgalmazó beszámítja a vételárba, azaz a kereskedő eleve ki sem fizeti. A forgalmazóknak január 15-ig kell megigényelniük annyiszor ötvenezer forintot az államtól, ahány kasszát eladtak az idén. A rendelet szerint a január elseje után eladott gépek után már nem fizethető ki a támogatás, vagyis két megoldás van: vagy a minisztérium módosítja a rendeletet (beismerve, hogy a határidő mégis változik), vagy a forgalmazókkal benyeletik a különbözetet, akik aztán behajthatják az ötvenezreket a kereskedőkön.

A NAV munkatársai egyébként továbbra is kiemelten ellenőrzik az online pénztárgépekre való átállást.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 1347 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: