< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nagy zsiványok forgatták fel Felcsútot szilveszterkor

| Mobile | RSS

Nagy zsiványok forgatták fel Felcsútot szilveszterkor

2014. január 3. | hozzászólás | Közélet

Meglepetésszerűen szállták meg szilveszter éjjel Felcsútot a terrorelhárítók. A mit sem sejtő helyieket a kertjükből parancsolták be a házba, másokat buliból hazafelé állítottak meg. Csak másnap derült ki a helyiek számára is, hogy a falu egyik ismert emberének gyerekei okozták a galibát.

„Saját érdekében menjen be a házába!” – a felcsúti kertjében a szilveszteri tűzijátékokban gyönyörködő István első pillanatban nem is értette, mit akarnak tőle a rendőrök, miért baj, ha otthon nézelődik nem sokkal éjfél után, de a maszekrendszámos autókból nagy fegyverekkel kiszálló több tucat kommandós láttán rájött, jobb, ha nem akadékoskodik.

Az idős férfi ezt egy kávézó előtt mesélte a felcsúti Fő utcán, miután a pultos udvariasan arra kért, hogy ne odabent kérdezősködjünk, mert a tulaj azt nem szereti. A település nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök szülőfaluja és vidéki menedéke, hanem Mészáros Lőrinc polgármester felívelő üzleti karrierjének terepe, illetve a helyi stadionépítés miatt is rendszeresen szerepel a médiában, sokszor nem éppen a helyiek örömére.

Most azonban nem Orbán Viktor vagy Mészáros Lőrinc miatt kerülgette egymást néhány csapat újságíró a Váli-víz völgyében fekvő település utcáin, hanem az említett szilveszter éjjeli kommandós akció miatt. A rendőrség annyit közölt az ügyről csütörtökön, hogy egy férfi vadászfegyverrel indult az egyik testvére után, hogy lelője, és a harmadik testvér értesítette őket. A fegyverest végül otthonában találták meg és fogták el a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai. Az akció miatt hosszabb időre lezárták a települést.
Itt nem pletykásak az emberek

Ez többeket is kellemetlenül érintett, voltak, akik a falu határában kényszerültek várakozni. Így járt egy középkorú nő is, aki családjával és kisgyerekeivel éppen egy szilveszteri vendégségből tartott hazafelé hajnalban, de rendőrök állták útjukat a falu határában. Azt mondta, pár autó várakozott rajtuk kívül arra, hogy bejuthasson a településre. „A fő bosszúság az volt, hogy a rendőrök azt mondták, beláthatatlan ideig tartják lezárva a falut” – mondta a nő. A beláthatatlan időből végül egyórás várakozás lett.

Másnap aztán annak ellenére is beindult a szóbeszéd, hogy az egyik kisbolt eladói szerint „itt nem pletykásak az emberek”. A boltosok talán csak nincsenek jól bedrótozva a helyi közösségbe – ugyanis az egyik szomszédos településről járnak ide dolgozni –, mert eleinte több verzió is terjengett a faluban arról, mit is akartak a kommandósok.

A helyiek szerint elterjedt, hogy lövöldözés volt, sőt, volt, aki azt hallotta, hogy egy veszélyes, körözött bűnözőt fogtak el. Csütörtökre azonban nagyjából mindenki tisztába jött azzal, kik miatt vezényelték ki a kommandósokat a falu délkeleti szélén húzódó Vereckei közbe – amely egyébként több kilométerre fekszik a stadiontól és a miniszterelnök itteni házától.

Gyerekcsínyektől egy falu lezárásáig

Mint kiderült, a falu egyik ismert emberének a gyermekei vitatkoztak össze. Dr. Györgyi Viktor – külön kihangsúlyozva doktori címét – feltaláló, repülő hadmérnök, Széchenyi-díjas kutatómérnök, katolikus diakónus nem tagadta, hogy a fiaival volt a probléma, amikor megkerestük. A férfi több dologról is ismert, pár éve komolyabb visszhangot keltett függőleges tengelyű szélkereke és a hozzá csatlakozó hidrogénes energiatároló rendszer, illetve egy másik, “Magyarország energiagazdálkodásának és gazdaságának is forradalmi változásokat magában rejtő” fejlesztése.

„Nagy zsiványok” – mondta a mérnök fiairól az egyik szomszéd, aki szerint azonban vele mindig tisztelettudóan viselkedtek. A nő éppen lefeküdni készült szerda hajnalban, amikor meghallotta a kommandósok kiabálását az utca túloldalán fekvő szürke ház – az őrizetbe vett 40 év körüli férfi lakhelye – felől.

A fiúkról szóló helyi történetek gyerekkori a gyümölcslopós csínyektől kezdve a jogosítvány nélküli autóvezetésen és a benzin-, illetve gázolajleszíváson az állítólagos lőfegyverrel való visszaélésig mindenféléről szólnak. Györgyi Viktor azonban se ezeket a történeteket, se a szilveszteri felfordulást nem akarta kommentálni, a családi ügyekről pedig nem szeretett volna nyilatkozni.

Az éjjeli akcióról annyit mondott az éppen a patakparti kertjében keresztfiával malacot legeltető feltaláló, hogy köszöni a rendőrök munkáját, hogy megvédték őt és családját. Szerinte a TEK feltehetően azért vonult ki nagy erőkkel, és őt is azért vitték a bicskei kapitányságra, hogy megvédjék, mivel korábbi közéleti szerepe alapján – állítása szerint kormányzati tanácsadó volt – kiemelt védelemre jogosult. Fiának sorsáról egyébként a szilveszter éjjeli őrizetbe vételén kívül nem árult el semmit a rendőrség, így nem tudni azt sem, hogy azóta hazatérhetett-e.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 179 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: