< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Varga Mihály: a vártnál jobb lehet a ’13-as hiány, egy-két bank mérlegeli a kivonulást

| Mobile | RSS

Varga Mihály: a vártnál jobb lehet a ’13-as hiány, egy-két bank mérlegeli a kivonulást

2014. január 3. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Igazi meglepetéssel zárult 2013 – itt van Orbánék bejelentése
Varga Mihály: a vártnál jobb lehet a ’13-as hiány, egy-két bank mérlegeli a kivonulást

A várakozásoknál kedvezőbb, 92,9 milliárd forint lesz a 2013. évi büdzsé hiánya, mintegy 200 milliárd forinttal kevesebb a költségvetési törvényben szereplő deficitnél, így a GDP-arányos hiány legfeljebb 2,7 százalék, kedvező esetben akár 2,3 százalék is lehet – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus szólt arról is, hogy egy-két bank mérlegeli a kivonulást, az euró magyarországi bevezetése pedig nem reális az évtized végéig.

Évkezdő sajtótájékoztatóján Varga elmondta, hogy még két tételről – az önkormányzati alrendszer pénzforgalmi egyenlegéről és a takarékszövetkezeti integrációs szervezetnek juttatott vagyoni hozzájárulás elszámolásáról – nincs döntés.

A bevételi oldalról szólva elmondta: az inflációt 5,2 százalékra tervezték a 2013-as költségvetési törvényben, de végül jóval alacsonyabb, 1,8 százalék lesz, emiatt egyes adóbevételek alulteljesültek. Az áfa-bevételeknél 130-140 milliárd forint az elmaradás, de jövedéki adóból is a vártnál kevesebb folyt be, míg a pénzügyi tranzakciós illetékből a várthoz közeli volt a bevétel. Szociális hozzájárulási adóból többletbevétel keletkezett, és a frekvenciaértékesítés is növelte a költségvetési bevételeket – ismertette Varga Mihály.

A kivonuló bankokról

Az NGM információi szerint egy-két banknál reális mérlegelési kategóriában van a Magyarországról való kivonulás. A miniszteri sajtótájékoztatón Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar bankrendszer helyezte stabil, a tárca nem számol azzal, hogy egy ilyen lépésnek jelentős hatása lenne a jövő évi költségvetésre.

Az egyszámjegyű szja-ról

Egy másik kérdésre elmondta: az egykulcsos, egyszámjegyű személyijövedelemadó-rendszerről reálisan először 2015-ben lehet gondolkozni, hiszen 2014-re elfogadott adótörvények vannak. Varga Mihály szerint bár beindult a gazdasági növekedés, egyelőre nem látszik a forrása annak, hogyan lehet azt a kieső 600 milliárd forintot a költségvetésben pótolni, amit például egy 9 százalékos szja-kulcs okozna.

Magyarország euróövezeti csatlakozásáról

Varga pénteken kérdésre válaszolva elmondta, ez évtized második felének végéig nem reális kérdés az eurózónához való csatlakozás. A miniszter válaszával a kormány az ügyben korábbról ismert, óvatos beszédmódját tartotta fenn.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 261 megnézve, 1 alkalommal mai nap |