< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Elképesztő rendőrségi magyarázat Fidesz-székház ügyben

| Mobile | RSS

Elképesztő rendőrségi magyarázat Fidesz-székház ügyben

Rendőrségi határozat szerint a Fidesz Lendvay utcai székházának vakolata omlik, “az épületet védő aktivisták” a tüntetők életét védték, amikor kiszorították őket a székház udvaráról. Az Együtt-PM szerint a tüntetőket akaratuk ellenére, erőszakos módon távolították el a demonstráció helyszínéről, ám a BRFK megszüntette az eljárást Sz. Ferenc és társai ellen.

Szabó Tímea független országgyűlési képviselő vasárnap, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrségi határozat szerint a Lendvay utcai székház életveszélyes, omlik a vakolat, ezért az épületet védő aktivisták annak idején csak a “székházfoglalók” életét mentették. Az ellenzéki politikus ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, a hatályos törvények szerint csak az illetékes hatóság állapíthatja meg, hogy egy épület veszélyes-e.

Az Együtt-PM megkereste a fővárosi kormányhivatal kerületi építésügyi hivatalának vezetőjét, hogy történt-e vizsgálat a Lendvay utcai épület esetében. A hivatalos válasz szerint nem történt vizsgálat és a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) sem érkezett ilyen irányú megkeresés – tette hozzá. Mivel az Együtt-PM nem feltételezi, hogy egy kormányhivatal építésügyi vezetője valótlanságokat állítana, a politikus álláspontja szerint a BRFK jogtalanul és jogszerűtlenül szüntette meg az eljárást Sz. Ferenc és társai ellen.

A szövetség ezért azt követeli a rendőrségtől, adjon számot arról: mi alapján állították, hogy a tiltakozók önként távoztak, és honnan vették, hogy életveszélyes helyen álltak az aktivisták.

Szabó Tímea emlékeztetett, tavaly márciusban mintegy hetven békésen demonstráló aktivista jelképes módon elfoglalta a Fidesz Lendvay utcai székházát, ezzel is tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Az aktivisták ellen ezután büntető-, illetve szabálysértési eljárás indult. Ezzel párhuzamosan büntetőeljárás indult az úgynevezett Fidesz-aktivisták ellen is, akik feltehetően bűncselekményt követtek el a békésen demonstrálókkal szemben, amikor őket – akaratuk ellenére – erőszakos módon eltávolították a demonstráció helyszínéről.

A politikus közlése szerint a rendőrségi határozatban szereplő Sz. Ferenc korábban tíz évet ült börtönben emberölés miatt. Bár a tanúvallomások alapján a Fidesz-aktivisták elkövették a személyi szabadság megsértése bűncselekményt és a kényszerítés bűntettét is, amiért egyenként akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lenne, az ügyészség csak a székházfoglalókkal szemben folytatta az eljárást – tette hozzá.

Az Együtt-PM tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz-kormány mindenkit megfélemlít, megzsarol, aki ki akar állni a demokrácia védelmében – mondta Szabó Tímea, aki szerint az a kormányzat célja, hogy a megfélemlítés eszközével minden ellenzéki hangot elhallgattasson.

Kocsis-Cake Olivio, az Együtt-PM szövetség országgyűlési képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón elmondta: nem először állít valótlanságot a Fidesz a saját székházával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy nemrégiben Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját kötelezte a bíróság nem vagyoni kártérítés megfizetésére és helyreigazításra, mert azt állította, hogy a székházfoglalási akció mögött Bajnai Gordon vagy az Együtt-PM áll.

Pintér már korábban megvédte Sz. Ferencet

Nem követett el bűncselekményt a belügyminiszter szerint a Fidesz-székház “elfoglalásánál” testi erőszakot alkalmazó, büntetett előéletű Sz. Ferenc, aki “önkéntes segítőként” karjuknál fogva rángatta a “székházfoglaló”, békés fiatalokat, majd rájuk is zárta a kaput – írta lapunk korábban az ügyben.

Szabó Tímea független képviselő kérdésére Pintér Sándor parlamenti szakbizottsági májusi meghallgatásán úgy értékelte a (Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató elnökölte) Fradi biztonsági cégénél állítólag havi 400 ezret kereső szurkolói koordinátor tevékenységét, hogy a tüntetők jogellenesen hatoltak be a kerítésen átmászva a magánterületre, a rendőrségnek semmit dolga nem volt ott, amúgy pedig bármely állampolgár felléphet a jogellenes magatartást elkövetőkkel szemben ilyen esetekben

forrás:né.pszava onlinbe.hu

Leave a Reply 198 megnézve, 1 alkalommal mai nap |