< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Navracsics a Fideszhez igazítja a valóságot

| Mobile | RSS

Navracsics a Fideszhez igazítja a valóságot

Navracsics a Fideszhez igazítja a valóságot

Budapest – Navracsics Tibor szerint a Kúria devizahitel-szerződésekkel kapcsolatos döntésének legfontosabb megállapítása az, hogy széles körű társadalmi problémákat, mint amilyen a devizahitelügy, jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni.

Mindez magyarra fordítva azt jelenti, hogyha valamely törvény nem felel meg a Fidesz akaratának, akkor ezt úgy fogják fel, hogy a valóság szembemegy a zemberek akaratával, amit sürgősen orvosolni kell. Láttuk, Széles Gábor és agytrösztje már a gravitációt is kiiktatná, a devizahitelekkel kapcsolatos törvénykezés, akár visszamenőleg is, ehhez képest semmiség. Ha valami törvénytelen, de nagyon akarjuk, törvényt hozunk, és innentől törvényes lesz.

Beszélt a decemberben hozott Kúria-döntésről, amely szerint a devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés.

Navracsics Tibor szerint a Kúria döntésének legfontosabb megállapítása, hogy széles körű társadalmi problémákat, mint amilyen a devizakölcsönök ügye is, jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni. Ez azonban nem egyszerű, mert a devizahitelesek nem alkotnak homogén csoportot, a szerződések nem egységesek, ám mind a jogalkalmazó, mind a jogalkotó kénytelen bizonyos fokig “tipizálni”, valamilyen általános jegyet keresni – magyarázta a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés ügyében – folytatta – a Kúria megvárja az Európai Unió Bíróságának iránymutatását, és ezt követően hozza meg a maga döntését, bár “biztos vagyok benne, hogy megvan a saját álláspontja”.

A miniszterelnök-helyettes szerint, ha a Kúria megválaszolja a hátralévő kérdéseket, és ez alapján is úgy tűnik, hogy csak a jogalkalmazással nem lehet megnyugtatóan rendezni a devizahitelesek helyzetét, akkor ismét a jogalkotónál pattog a labda.

Navracsics tárcája tavaly nyáron megbízást kapott arra, tekintse át a jogalkotási lehetőségeket, vizsgálja meg, hogyan lehetne jogi úton kezelni a devizahitel-szerződések ügyét.

A miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról is beszélt, hogy szerinte a kormány az elmúlt években jól élt a kétharmados többséggel.

forrás:amerikai népszava onlinbe.hu

Leave a Reply 1151 megnézve, 1 alkalommal mai nap |