< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Roma holokauszt dokumentációs központ nyílik

| Mobile | RSS

Roma holokauszt dokumentációs központ nyílik

2014. január 6. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Még ebben az évben megnyitják a baranyai megyeszékhelyen a magyarországi cigányság második világháborús szenvedéseit kutató roma holokauszt dokumentációs központot – írta hétfői számában a Népszabadság Nagy Csabára, Pécs fideszes alpolgármesterére hivatkozva.

A lap közlése szerint az intézményt a pécsi önkormányzat és a cigány kisebbség közösen hozza létre. A központ célja, hogy előadásokkal, vetítésekkel, kiállításokkal és kiadványokkal mutassa be a cigány holokausztot. Az intézmény oktatási feladatokat is vállal, itt ismerhetik meg a fasizmus roma áldozatainak tragédiáját a Pécsi Tudományegyetem levéltáros, néprajzos, történész és muzeológus pályára készülő hallgatói.
Kiemelten foglalkoznak a romák helyzetével

A pécsi önkormányzat közel egy éve egyedülálló programba kezdett a város egyik leglepusztultabb környékén, Györgytelepen. A romák lakta telepet ugyanis nem felszámolják, hanem élhetőbbé teszik. A programot ráadásul folytatják. Kattintson a részletekért!

– A cigányság felzárkóztatása elsősorban nem emberi jogi, hanem nemzetstratégiai kérdés – mondta el a Magyar Nemzetnek adott 2013. decemberi interjújában Balog Zoltán.

– Székely János, a cigánypasztoráció koordinálásával megbízott katolikus püspök felhívta a figyelmet arra, hogy az Apostoli Szentszék azt szorgalmazza: a romák közül lehetőség szerint minél több embert be kell vonni a papi szolgálatba.

– A roma gyerekek fele sem jár óvodába, a 700-750 ezer magyarországi cigány egészségügyi helyzete pedig kirívóan rossz, ráadásul köztük 80 százalék a munkanélküliség; ennek ellenére ügyüket nem szabad kizárólag rájuk hagyni, a többségi lakossággal közösen kell megoldani – hangzott el A magyarországi cigányság felzárkóztatásának esélyei címmel tartott parlamenti vitanap kormányzati vitaindítójában.

– A magyar EU-elnökség idején készült el egy határozott romastratégia, s szintén ekkor indult a nemzeti romaintegrációs stratégiák európai keretrendszere is.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 208 megnézve, 1 alkalommal mai nap |