< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Csatát vesztett Mesterházy és Bajnai

| Mobile | RSS

Csatát vesztett Mesterházy és Bajnai

2014. január 7. | hozzászólás | Közélet

Csatát vesztett Mesterházy és Bajnai

Bár korábban az MSZP és az Együtt–PM is kizárta, hogy az ellenzéki szövetségben helye lenne Gyurcsány Ferencnek, tegnap mindkét párt vezetője a Demokratikus Koalícióval való együttműködési tárgyalások – gyakorlatilag feltétel nélküli – megindítását javasolta. A Magyar Nemzet úgy tudja, a döntés hátterében az áll, hogy míg Bajnai Gordon pártjának támogatottsága csökken, addig Gyurcsány megítélése egyre jobb az ellenzéki szavazók körében.

Minden korábbi nyilatkozatukat meghazudtolva az ellenzéki együttműködés kibővítésének, az Együtt–PM és az MSZP közötti megállapodás újratárgyalásának szükségességéről beszélt tegnap Bajnai Gordon és Mesterházy Attila. Noha a két pártelnök mindeddig a lehető legjobb konstrukciónak nevezte egyezségüket, amelyben sem közös listát, sem közös miniszterelnök-jelöltet nem állítottak, Bajnai Gordon az ATV-ben már arról beszélt: vissza kell adni a kormányváltást akaróknak a győzelembe vetett hitet, ehhez pedig a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között.

Nem sokkal később Mesterházy Attila is a megállapodás „újraírásáról” beszélt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Az MSZP elnöke ugyanakkor ezt alapvetően nem a választások dátumával, hanem azzal indokolta, hogy megváltozott az egyik szerződő alany személye, az Együtt–PM ugyanis nem szövetségként, hanem pártként kíván indulni a 2014-es választáson (így tíz helyett öt százalék elérésével juthatnak a parlamentbe).
Komoly feszültséget generálhat

– A DK üdvözli Bajnai Gordon kezdeményezését a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás megvalósítására, és bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére – közölte Gyurcsány. Megerősítette, pártja álláspontja szerint az ellenzék győzelmének és az Orbán-rendszer megbuktatásának legnagyobb esélyét a közös jelöltek, a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt jelenti.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy előre megkoreografált, időzített lépés volt az együttműködés kibővítésének bejelentése, amiről Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon már napok óta tárgyalt. Az egyeztetéseken minden alkalommal két-két pártelnök vett részt. A lap információi szerint a tárgyalások újranyitásában szerepet játszott, hogy az ellenzéki pártoknak belső felhasználásra készített közvélemény-kutatások a Bajnai vezette párt támogatottságának „vészes” csökkenését mutatták. Állítólag a legfrissebb mérések már bejutási küszöb alatti támogatottságot jeleztek.

A Magyar Nemzet szocialista forrásai szerint másik oldalról fontos trend volt megfigyelhető az ellenzékkel szimpatizálók körében is. Úgy tudják, hogy míg Gyurcsány Ferenc megítélése októberben negatív volt ebben a körben, addig decemberre már egyenlő arányban voltak a volt miniszterelnököt elutasítók a politikust támogatókkal. A folyamat ráadásul Gyurcsány megítélésének javulását vetíti előre az ellenzéki szavazók körében.

A lap informátorai ehhez hozzátették, a DK országosan jóval szervezettebb, mint az Együtt–PM, és a jelöltjeik is jobbak. Több forrás is egyértelművé tette, a széles körű összefogás – ha létrejön – érinteni fogja az Együtt– PM egyéni jelöltjeit is. A korábbi, szocialistákkal kötött megállapodás alapján a 106 körzetből 31 helyen indíthatják politikusaikat Bajnaiék, egyes hírek szerint azonban az új szövetségben akár tíz jelöltjüket is félreállíthatják. Gyurcsányék a kalkulációk szerint tíz egyéni és öt-hat listás befutó helyre számíthatnának. Persze előbb meg kellene állapodni Gyurcsány személyéről is, akivel az együttműködést korábban az MSZP és az Együtt–PM is kizárta.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 154 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: