< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Dakar: nem tudták még kimenteni a magyar quadost

| Mobile | RSS

Dakar: nem tudták még kimenteni a magyar quadost

2014. január 8. | hozzászólás | Sport

Dakar: nem tudták még kimenteni a magyar quadost

Egy hajszálon múlt Somfai Mátyás élete a Dakaron. Az UNIQA Sandlander Team versenyzője, mielőtt a két-háromszáz méter mély szakadékba zuhant a quadja, leugrott a gépről, így zúzódásokkal megúszta az esetet. A mentést a tehetetlen szervezők helyett a csapat intézi.

A Dakar harmadik napján a motorosokat és a quadosokat más pályára küldték, mint az autósokat és a kamionosokat. A viadal dél-amerikai történetének új helyszínén, a teljesen ismeretlen terepen, az Andok meredek, szakadékkal övezett szűk útjain azonban megtörtént a baj. Legalább negyven pilóta szenvedett sérülést, köztük például a quadosoknál címvédő argentin Marcos Patronelli, aki szinte ugyanúgy járt, mint Somfai.

S, hogy mi történt? A köves, szűk út nagyon csúszott, a kanyarok előtt nehezen lehetett fékezni vagy megállni – sajnos, sokan nem is tudtak.

Somfai az egyik kanyar előtt hiába lassított, a quad nem engedelmeskedett, s egyenesen egy többszáz méter mély szakadék felé robogott. A versenyzőnek volt annyi lélekjelenléte, hogy leugorjon a gépről, így a technikából ugyan roncs lett, de szerencsére a sportember a jobb karján zúzódásokkal megúszta a balesetet, amely tragédiával is végződhetett volna.

“A történtek után egy órán át próbáltuk meggyőzni a szervezőket, hogy indítsanak mentőhelikoptert, de azt mondták, mivel Matyi vészjelzője nem küldött jeleket, nem lehet komolyabb a baj. Nagy nehézségek árán megértettük velük, azért nem jelzett, mert a szakadékban megsemmisült – adott tájékoztatást a kaotikus helyzetről Pócsik László, a Sandlander csapatvezetője. – Nehezíti a mentést, hogy autóval szinte megközelíthetetlen a helyszín, a helikopterek meg már nem tudtak felszállni a sötétedés miatt. Totális a káosz, úgy tudom, akad olyan versenyző, akinek végtagtörése van, de nem voltak képesek még segíteni rajta. Az argentin hegyimentők is bekapcsolódnak a munkába.”

A sandlanderesek természetesen rögtön elkezdték szervezni Somfai mentését, ám mivel a szervező ASO képviselői nem rendelkeztek megnyugtató forgatókönyvvel, Pócsik László, Szallaer Zoltán és Farkas Nándor az UNIQA Safety Carba ült és elindult oda, ahol a magyar quados balesetet szenvedett.

“Matyival beszéltünk, fáj a jobb karja, felduzzadt, ahol beütötte. Ám viszonylag jól van – tette hozzá Pócsik. – A szervezők egyfajta sorrendet állítottak fel, a súlyosabb sérülteket próbálják menteni először, azt mondták, délután kerülne sor Matyira. Mi viszont nem akarunk késlekedni, elindultunk, s reményeink szerint hamarabb érünk oda hozzá, mint a mentők.”
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 147 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: