< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sándor György is nemet mond Kerényinek és Bencsiknek

| Mobile | RSS

Sándor György is nemet mond Kerényinek és Bencsiknek

Sándor György humoralista sem venne részt a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által „megálmodott” Magyar Krónika c. folyóiratban – derül ki a Heti Válasz Online-nak eljuttatott nyílt leveléből, amelyet az alábbiakban közölünk.

Kedves Kerényi Imre és Bencsik Gábor!

Meghökkenve olvastam január 6-án, hétfő este, hogy anélkül, hogy velem egyeztettek volna, az én nevem is felkerült arra a listára, amely a Magyar Krónika lelendő szerzőinek nevét tartalmazza.

Tekintettel arra, hogy én 1990 óta közismerten az úgynevezett „két oldal” közötti híd szerepét vállaltam fel, ezúttal is csak olyan megnyilvánulási formában és fórumban tudnék részt venni, amelyben ennek a hídszerepnek a hitelessége nem sérülne. Magyarán, ha az értékes, jobboldalinak elkönyvelt alkotók mellett a baloldalhoz besorolt – szintén ténylegesen értékes alkotó emberek! – hasonló arányban vennének részt.

Úgy érzem – még egyszer -, hogy a hídszerepem őszintesége csorbulna, ezért maradnék a műfajomon belül, vagyis: egyszemélyes színházammal hathatósabban tudom segíteni a várva várt társadalmi megbékélést!

Tisztelettel:

Sándor György humoralista, egyszemélyes színház

(Elküldve: 2014. január 6-án este 20 óra 45 perckor)

Akikről eddig tudunk

Nem vállalta a részvételt a Magyar Krónikában Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője, Ráday Mihály operatőr, Vizi E. Szilveszter egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Navracsics Tibor kormányfő-helyettes, Szinetár Miklós rendező, Hankiss Elemér szociológus, a Heti Válasz munkatársai közül pedig Ablonczy Bálint, Stumpf András, Osztovits Ágnes, Borókai Gábor főszerkesztő. A fenti levél értelmében nemet mond a felkérésre Sándor György humoralista is.

A vs.hu a zenész munkatársára hivatkozva azt írja: Kovács Ákost a folyóirat indulása miatt nem kereste meg senki, erről hétfőn az újságokból értesült, Ákos vélhetően nem ír a lapba. Horkay Hörcher Ferenc egyetemi tanár egyelőre választ vár, hogy pontosan milyen témakörre vonatkozna a felkérés, de valószínűleg nem fog élni a lehetőséggel.

A folyóirat a kiszivárgott hírek szerint csütörtök este 6 órakor, a Magyar Demokrata Andrássy úti szerkesztőségében tartja lapindítóját. A vs.hu információi szerint Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nem lesz jelen a megbeszélésén, ugyanis szabadságon van. Akárcsak Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, akinek viszont szerepel naptárában a csütörtök esti találkozó, így egy munkatársa szerint biztosan részt vesz azon.

Keserü Katalin művészettörténész még nem kapta meg hivatalosan a levelet, így egyelőre nem tudja megmondani, hogy részt vesz-e a kormányzati projektben. Héja Domonkos karmester sem kapta meg a levelet, de a lapindítón jelen lesz. Kitérő választ adott Papp Lajos szívsebész professzor és Zalaváry Lajos építész, akik még nem tudják, pontosan miről van szó, így nem döntötték még el, hogy részt vennének-e a szerkesztőségi munkában. Fricz Tamás politológus ugyancsak végiggondolja még, hogy igent mondjon-e a felkérésre.

Csík János, a Csík zenekar hegedűművésze viszont örömmel fogadta a megkeresést, ahogyan a tévés újságíróból politikussá avanzsált Pálffy István és Jankovics Marcell filmrendező is. A cink.hu azt írja, Kálomista Gábor producer is el fogja vállalni a felkérést.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |