< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Kartellvád: milliárdos bírsággal sújtottak irodaszer-forgalmazó cégeket

| Mobile | RSS

Kartellvád: milliárdos bírsággal sújtottak irodaszer-forgalmazó cégeket

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellezés miatt összesen 1 milliárd 3,6 millió forintra bírságolt 11 irodaszer-forgalmazó céget – a még decemberben hozott, de csak most közzétett határozatot Zavodnyik József, a Versenytanács döntéshozatal-támogató csoportjának vezetője a hivatal csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ismertette.
Az eljárás informátori bejelentésre indult – tette hozzá a csoportvezető.

A 11 cég három körben követett el jogsértést: 2008-ban 6 cég áregyeztetést folytatott és felosztotta a piacot. A következő évben 3 cég kötött területfelosztó megállapodást. A 2008 és 2011 közti időszakban pedig 19 közbeszerzésen egyeztették ajánlataikat a megbírságolt cégek. A tendereken az ajánlati árak 160 ezer és 2 milliárd forint között szóródtak – mondta Zavodnyik József.
A legkisebb bírságot, 1 millió forintot az Active Office Kft.-nek kell fizetnie, a legnagyobb, 600 milliós bírságot a Gyárt-ker Kft.-re szabták ki. Utóbbi cég jelenleg már felszámolás alatt áll.

Juhász Miklós, a GVH elnöke elmondta: az utóbbi 5 évben mintegy 60 kartell eljárást indított a GVH. A kartell lehet árbefolyásoló, piacfelosztó, vagy akár termékmennyiség- illetve kapacitás felosztó is. A tapasztalatok szerint a kartellek 10-40 százalékkal emelik az árat.

Kérdésre válaszolva Juhász Miklós elmondta, hogy nemzetközi adatok szerint a feltárt kartellek a valós szám 15 százalékát jelentik, vagyis csak a jéghegy csúcsa látható.

Az elnök jelezte azt is, amennyiben egy informátor nélkülözhetetlen bizonyítékot szolgáltat az úgynevezett kőkemény kartellre, vagy szóbeli közlésére a bíróság rajtaütést engedélyez a gyanús cégeknél, informátori díjra jogosult. Ennek összege a kiszabott bírság egy százaléka, de legfeljebb 50 millió forint.

A mostani kartell feltárása miatt járó 10 millió forint még adóköteles, de július 1-jétől adómentes lesz az informátori díj – jelezte.
Arra a kérdésre, hogy hogy áll jelenleg kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kartell-ügy, Zavodnyik József elmondta: még 2006 végén két biztosítóra, három alkuszra és a GÉMOSZ-ra közel 7 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH, ám a Kúria döntése után a versenyhatóságnak újra kell tárgyalnia a biztosítók és az alkuszok közti kapcsolatot. Megjegyezte, hogy ez a bírságnak csak 10 százalékát érinti.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 149 megnézve, 1 alkalommal mai nap |